Malaysia Aktif - Bebas dan Diyakini

LoginRegister
Home » HIBURAN » Hadi Awang Macam Kassim Baba Jumpa Harta Dalam Gua?
A+ R A-
31-12-2012

Hadi Awang Macam Kassim Baba Jumpa Harta Dalam Gua?

Rate this item
(0 votes)

Apakah rata-rata umat Islam di negara ini menolak ‘Amanat Hadi Awang?’

Jawapannya, ‘ya,’ dan ‘tidak.’


Ada yang mengiakan kerana menganggap amanat itu sebagai sesuatu yang lawak berdasarkan kecetekan dan kesempitan minda serta ‘worldview’ presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang itu.

Jawapan tidak juga relevan kepada sesetengah pihak lain, kerana mereka tidak menafikan jawapan ‘ya’ bahawa sememangnya dengan ketegaran untuk menarik balik ‘fatwa’ songsang itu Hadi hanya menjelaskan imej beliau yang ektremis tak kena tempat.

Justeru itu, tawaran Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim untuk memberikan Hadi peluang penjelasan berhubung ‘fatwanya’ itu melalui RTM menunjukkan betapa sikap kerajaan yang tidak menyekat hak beliau.

Kebenaran untuk Hadi menjelaskan perkara itu amat berbeza dengan pendirian PAS yang meracuni hati penyokong parti itu berdasarkan tohmahan serta label-label jijik terhadap umat serumpun pegangan spiritual dalam Islam.

Selain itu, syarat siaran minimum satu jam bagi slot yang ditawarkan Rais itu menggambarkan betapa presiden PAS itu seolah-olah kelam mata kerana mendapat peluang cepumas untuk diketengahkan menerusi TV.

Justeru, dalam hal ini sekali lagi kerakusan mengatasi segala-galanya, walhal bagi seorang yang dilabelkan sebagai ulama walaupun tidak diiktiraf umum, beliau sepatutnya mampu membuat penjelasan walaupun diberikan slot 10 minit.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Last modified on Wednesday, 02 January 2013 18:59

Premium Joomla Templates

Dalam usaha kami memastikan informasi tepat dan lengkap di laman Malaysia Aktif, tiada 'representation' di tekankan atau 'implied' dirujuk keatas informasi ini
While we make every effort to ensure the accuracy of the information contained in Malaysia Aktif, no representation expressed or implied is made in respect of the said information.

Login