Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Penggunaan Kod QR dalam MySejahtera Mudahkan Orang Ramai Daftar Diri

By 29 Mei 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 29 Mei (Malaysiaaktif) – Penggunaan kod ā€˜Quick Responseā€™ (QR) atau respons pantas akan dimasukkan dalam aplikasi MySejahtera mulai 1 Jun ini bagi memudahkan orang awam mendaftar diri ketika memasuki premis perniagaan dan makanan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata penaiktarafan aplikasi itu, antara lain, adalah berikutanĀ kebimbangan masyarakat tentang penggunaan pen yang mungkin tidak bersih setelah digunakan oleh orang ramai.

ā€œSebagai contoh, MySejahtera, kita akan gunakan kod QR mulai 1 Jun, jadi tidak perlu menggunakan pen untuk menulis nama anda. Kita akan menambah baik MySejahtera ini dariĀ semasa ke semasa.

ā€œApa pun, yang lebih penting ialah jika kita tidak mempunyai kod QR kita menasihatkan setiap orang agar sentiasa memiliki pen sendiri, itu adalah lebih baik. Saya juga pergi ke kedai, mereka mempunyai petugas sendiri untuk menulis nama, jadi itu juga adalah antara cara untuk melakukannya,ā€ katanya padaĀ sidang media harian perkembangan COVID-19 di sini semalam.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata sebanyak 752,711 individu telah memuat turun aplikasi MySejahtera.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia memuat turun aplikasi itu keranaĀ ia bukan sahaja berfungsi untuk penggunaan kod QRĀ malah bolehĀ mendapatkan maklumat dan perkembangan terkini berhubung COVID-19.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkataĀ KKM bersama kementerian lain serta badan bukan kerajaan perlu mengadakan perbincangan bersama untuk mencapai penyelesaian jangkaĀ panjang dalam isuĀ wabak penyakit berjangkit itu.

Beliau mengulas cadangan ahli akademik universiti tempatan yang meminta KKM menggunakan modulĀ menangani penyakit HIV untuk mengurangkan jangkitan COVID-19 dalam kalangan pendatang tanpa izin.

ā€œItu saranan yang baik dan sepatutnya kita duduk bersama untuk membincangkanĀ secara holistik berhubung isu pendatang tanpa izin dan pekerja warga asing.

ā€œIni penting kitaĀ duduk berbincangĀ bersama.Ā Kalau boleh, kita kena bersama untuk dapatkan satu penyelesaianā€¦ (khususnya berhubung) jangkitan penyakit berjangkit dalam kalangan pendatang tanpa izin,ā€ katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda