Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

ATM Komited Perketat Kawalan Persempadanan Negara

By 11 April 2020Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/foto: Syed Hisham Shah (Putrajaya)

PUTRAJAYA, 11 Apr (Malaysiaaktif) – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa bersiap sedia dan kekal komited dalam memperketatkan kawalan di sepanjang persempadanan negara.

Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang TUDM menerusi satu kenyataan media menegaskan ATM  sentiasa mengambil pelbagai perkiraan keadaan dalam merangka pelan strategik pertahanan negara merangkumi apa jua situasi terutama semasa negara kini menghadapi penularan wabak COVID-19.

“Pelbagai kemungkinan diperhalusi terutama jangkaan tindakan warga asing yang akan memasuki Malaysia secara tidak sah dengan menggunakan laluan-laluan tikus, seterusnya memberi impak kepada peningkatan penularan pandemik ini.

“Dalam kawalan persempadanan negara, ATM mempunyai kolaborasi padu bersama pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) terutama melibatkan Pasukan Gerakan Am (PGA) serta agensi-agensi keselamatan lain yang bukan sahaja melibatkan kawalan persempadanan darat di Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur malah turut melibatkan kawalan di persempadanan perairan negara,” katanya.

Affendi menegaskan, dengan pengarahan terbaharu berdasarkan Perutusan Khas Perdana Menteri, ATM akan memperkukuhkan lagi perintah dan kawalan di setiap pemerintahan darat, laut dan udara supaya berada pada tahap tinggi.

“Setiap pemerintah di setiap peringkat pemerintahan dikehendaki menentukan arahan-arahan semasa terutama atur gerak operasi semasa dikuatkuasakan.

“Dengan pengukuhan kawalan operasi di persempadanan negara, ia tidak menjejaskan penugasan anggota sedia ada dalam Operasi Penawar untuk menguatkuasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD),” tambahnya.

Tinggalkan komen anda