Skip to main content
Berita SarawakBerita TempatanHomeViral

Rosey dan Ripin Terima Semula Jawatan Masing-Masing Jika Menang– Adenan

By 2 Mei 2016Tiada komen1 minit bacaan

 

 Oleh: Christi Lemon / Foto: Bolhan Hj Basah (Sarawak)

MIRI, 2 Mei (Malaysiaaktif) – Dua calon Barisan Nasional (BN), Rosey Yunus dan Ripin Lamat akan dilantik semula ke jawatan masing-masing jika menang Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11.

Calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Bekenu, Rosey Yunus akan dilantik semula sebagai  Menteri Muda sementara calon DUN Lambir Ripin Lamat, sebagai Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem.

“Pentadbiran negeri perlu ada wakil masyarakat Kedayan kerana itu Rosey dan Ripin yang diyakini menang kerusi masing-masing akan dilantik semula ke jawatan mereka sebelum ini,” demikian jelas Adenan pada Majlis Makan Tahun Perdana Daerah Subis 2016 di Kampung Peliau, di sini, hari ini.Ketua Menteri menyampaikan ucapan di Majlis Makan Tahun Perdana

Adenan optimis bahawa masyarakat setempat akan terus menyokong Rosey dan Ripin yang merupakan antara calon Pasukan Adenan pada pilihan raya kali ini.

“Rosey dan Ripin merupakan antara 82 Pasukan Adenan. Saya tidak mampu berjuang bersendirian, kerana itu sokongan kuat harus diberikan kepada mereka,” ujar Adenan lagi.

Merujuk kepada dua calon Bebas yang mendakwa mereka akan diterima menyertai BN sekiranya memenangi DUN Bekenu, Adenan sebagai Pengerusi BN Negeri menafikan sekeras-kerasnya yang mereka akan diterima menyertai BN semula.

Tambah Adenan, calon Parti Keadilan (PKR) bukan merupakan orang tempatan, dan pengundi di Bekenu harus turut menolak calon tersebut.

Turut hadir Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

SF

 

Tinggalkan komen anda