Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

COVID-19: Malaysia Catat Kematian Ketiga, Jemaah Tabligh Meninggal di Tawau

By 21 Mac 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 21 Mac (Malaysiaaktif) – Malaysia mencatatkan kematian ketiga akibat wabak COVID-19 apabila seorang lelaki rakyat Malaysia, meninggal dunia di Hospital Tawau, semalam.

Menerusi catatan Facebook rasmi Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kematian pada jam 6.27 petang tadi melibatkan kes ke-152 iaitu lelaki berusia 58 tahun daripada kluster jemaah tabligh.

Arwah dimasukkan ke Hospital Tawau pada 9 Mac dengan mengalami simptom Infeksi Saluran Pernafasan Akut Teruk.

“Beliau telah diberi bantuan mesin pernafasan dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) pada hari yang sama. Kesihatan beliau merosot hari demi hari dan telah disahkan meninggal dunia petang tadi,” menurut catatan Ketua Pengarah Kesihatan itu.

Dr Noor Hisham mengucapkan takziah kepada keluarga arwah.

Terdahulu, dalam satu kenyataan, Dr Noor Hisham berkata sebanyak 130 kes baharu positif COVID-19 dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes melepasi angka 1,000 iaitu 1,030 kes setakat 12 tengah hari.

Katanya, 48 kes daripada 130 kes baharu itu, adalah berkaitan dengan kluster perhimpunan tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling, Kuala Lumpur, dari 28 Feb hingga 1 Mac lalu.

Sebanyak 26 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan memerlukan bantuan pernafasan.

Jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya dari COVID-19 dan dbenarkan pulang adalah 87 kes.

Selasa lalu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba memaklumkan dua kematian pertama akibat wabak COVID-19 di negara ini, melibatkan kes ke-178 dan ke-358, masing-masing di Johor dan Sarawak.

Kedua-dua kematian yang melibatkan rakyat tempatan, masing-masing seorang jemaah tabligh berumur 34 tahun yang menghadiri perhimpunan tabligh berkenaan manakala seorang paderi berusia 60 tahun yang mempunyai sejarah penyakit kronik.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda