Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Hanya Nama dan Nombor Telefon Pengguna Diperlukan Sebagai Syarat Memasuki Premis

By 12 Mei 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 12 Mei (Malaysiaaktif) – Hanya nama dan nombor telefon sahaja perlu dicatatkan pelanggan ketika memasuki premis perniagaan, sebagaimana yang dilaksanakan aplikasi Gerak Malaysia.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan memahami kebimbangan dan rungutan orang ramai apabila sesetengah pasar raya meminta nombor pengenalan dan alamat rumah pelanggan, sebelum dibenarkan melakukan urusan pembelian.

“Kita perlukan rekod pengunjung bagi memastikan sekiranya ada jangkitan COVID-19, pengesanan dapat dilakukan, bagaimanapun saya faham ada antara mereka tidak mahu letakkan alamat rumah dan nombor kad pengenalan, kerana bimbang soal keselamatan,” katanya pada sidang media harian di sini, hari ini.

Beliau berkata, nama dan nombor telefon pelanggan sudah mencukupi untuk pihak berkuasa mengesan para pelanggan, sekiranya terjadi jangkitan COVID-19 di sesuatu kawasan premis perniagaan.

Sementara itu Ismail Sabri berkata, perkhidmatan gunting rambut masih tidak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Tidak kira ia dilakukan di rumah, pejabat atau kedai gunting, semuanya sama iaitu tidak boleh dilakukan,” katanya bagi mengulas laporan yang mendakwa terdapat orang kenamaan mendapatkan khidmat gunting rambut di rumah.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memaklumkan kerajaan akan menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) ke-6 hari ini, iaitu di kawasan Pasar Borong dan Pusat Bandar Utara, Kuala Lumpur, setelah Kementerian Kesihatan (KKM) melakukan saringan COVID-19 ke atas semua yang terlibat di kawasan itu.

Sementara itu, bagi kawasan Selayang Baru, Gombak, kerajaan telah memutuskan untuk melanjutkan tempoh, bagi membolehkan KKM melakukan saringan kesihatan sepenuhnya.

Dalam isu lain, beliau memaklumkan orang ramai masih mempunyai banyak masa untuk membuat permohonan rayuan Bantuan Prihatin Nasional (BPN), yang akan ditutup pada 31 Mei, dan tidak perlu berpusu-pusu ke kaunter-kaunter Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Beliau menasihatkan supaya individu yang hadir ke mana-mana pejabat LHDN, untuk mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan, dengan menjaga jarak sosial satu meter apabila sedang beratur.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda