Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

R&R Ditutup untuk Kegunaan Perjalanan Rentas Negeri

By 6 Mei 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 6 Mei (Malaysiaaktif) –Ā Kawasan Rehat dan RawatĀ (R&R) di semua lebuh raya termasuk gerai makanĀ dan surauĀ ditutup untuk kegunaan orang awam yang melakukanĀ perjalanan rentas negeri selama empat hari bermula esok.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata hanya penggunaan tandas di kawasan R&R sahaja dibenarkan.

ā€œJusteru mereka yang terlibat dinasihatkan untuk membawa bekalan makanan sendiri kerana gerai makanan ditutup danĀ pihak berkuasa juga akan berada di setiap R&R untuk memastikan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB),ā€ katanya pada sidang media harian di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata bagi perjalanan yang jauh, orang ramai dibenarkan untuk berhenti rehat di kawasan itu namun perlu berada dalam kenderaan sahaja, selain operasi stesen minyak turut dibuka dari pukul 6 pagi hingga 12 malamĀ di sepanjang lebuh raya.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebelum ini mengeluarkan jadual pergerakan rentas negeri selama empat hari bermula esokĀ bagi membolehkan orang ramai yang terkandas disebabkan penguatkuasaan PKPĀ pulang ke kediaman masing-masing.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata perjalanan merentas negeri menerusi aplikasi Gerak Malaysia untuk esok hanya dikhususkan kepada mereka yang terkandas di Kuala Lumpur dan ingin pulang ke kediaman masing-masing di negeri lain.

Beliau berkata selain itu, kebenaran juga diberikan terhadap mereka yang tinggal di Kuala Lumpur dan ingin mengambil anak-anak di kampung atau anggota keluarga lain yang sebelum ini terkandas di kampung ekoran pelaksanaan PKP.

ā€œEsok dikhususkan untuk orang ramai di Kuala Lumpur pulang ke kediaman masing-masing di negeri lain, sertaĀ mereka yang ingin ambil keluarga, anak misalnya. Bila cuti hantar balik kampung, tinggal bersama datuk nenek.

ā€œSetelah PKP dilaksanakan anak sudah terlalu lama berada bersama datuk dan nenek, jadi kita benarkan mereka melakukan perjalanan ambil balik anak mereka. Kalau ingin tinggal sehari dua (di kampung) boleh, tetapi kena maklum tarikh perjalanan pulang dan mesti mematuhi jadual yang ditetapkan oleh polis sebelum ini,ā€ katanya.

Menerusi Gerak Malaysia, PDRMĀ telah menetapkan empat hari pergerakan untuk merentas negeri mulai esok sehingga Ahad bagi membolehkan orang ramai yang terkandas melakukan perjalanan untuk kembali ke kediaman masing-masing.

Selepas Kuala Lumpur, ia akan diikuti dengan pergerakan pulang dari Perak, Johor dan Kelantan (Jumaat) manakalaĀ Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang (Sabtu) dan Selangor, Negeri Sembilan, dan Terengganu (Ahad).

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda