Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

KPKT Sedia Timbang Cadangan Kaji Semula Undang-undang Penjualan Arak

By 2 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 2 Jun (Malaysiaaktif) – KementerianĀ Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bersedia menimbang cadangan untuk mengkaji semula undang-undang melibatkanĀ penjualan arak berikutan sejak kebelakangan ini semakin banyak kemalangan jalan raya berlaku membabitkan pemandu mabuk.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata sebarang keputusan berkaitan undang-undang melibatkan penjualan arak perlu dibuat secara teliti kerana ia melibatkan jangka masa panjang dan tidak boleh dilakukan secara ad hoc.

“Bidang kuasa panduan ia termasuk dalam bidang PBT juga, kita kena melihat statistik (secara keseluruhan) melibatkan kemalangan (jalan raya) disebabkan oleh arak ini.

“KamiĀ tidak boleh membuta tuli membuat satu undang-undang berdasarkan ad hoc, …kerajaan harus memikirkan masa depan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas meninjau tapak menaik taraf Gerai Rakyat di Pekan Langkap, Teluk Intan hari ini.

Zuraida berkata pada masa ini, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sedang meneliti beberapa perkara berkaitan isu penjualan arak yang perlu ditangani dari segi undang-undang penguatkuasaan dan hukuman yang perlu dikaji semula.

Baru-baru ini, semakin banyak berlakuĀ kes nahas jalan raya membabitkan pemandu mabuk sehingga ada yang mengakibatkan kematian.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda