Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Utamakan Penggunaan Teknologi dan Kandungan ICT Tempatan

By 8 Julai 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 8 Jul (Malaysiaaktif) – Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) meminta kerajaan lebih peka terhadap desakan usahawan teknologi agar mengutamakan pemain industri tempatan berhubung penggunaan teknologi dan kandungan tempatan dalam aplikasi dan sistem kerajaan.

Setiausaha Agungnya Abdul Mohsein Mohd Shariff berkata ia bagi menyokong usaha merancakkan ekonomi dan pendigitalan negara dengan membuka ruang saksama kepada pemain industri tempatan dalam teknologi komunikasi dan maklumat  (ICT).

“DPIM berpandangan adalah wajar kerajaan mendahulukan penggunaan produk tempatan jika mampu memberi kualiti dan keberkesanan yang sama dengan harga yang lebih berpatutan,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

DPIM turut menzahirkan penghargaan kepada kerajaan kerana sentiasa memberi suntikan dana kepada usahawan tempatan bagi membangunkan lebih banyak kandungan dan teknologi tempatan.

“Namun begitu usaha itu akan menjadi sia-sia sekiranya suntikan dana dan subsidi tidak membawa kepada kelestarian penggunaan teknologi tempatan pada skala komersial dalam kalangan agensi kerajaan dan kementerian,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda