Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Permohonan Rentas Sempadan Malaysia-Singapura Dibuka Bermula 10 Ogos

By 9 Ogos 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA , 9 Ogos (Malaysiaaktif) – Jabatan Imigresen (JIM) memaklumkan permohonan kemudahan bagi rentas sempadan di antara Malaysia dan Singapura akan dibuka mulai Isnin ini (10 Ogos).

Dalam kenyataannya, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata warga asing yang menetap di Singapura yang ingin memasuki Malaysia bagi tempoh yang singkat untuk tujuan rasmi dan urusan perniagaan boleh berbuat demikian melalui kemudahan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL).

“RGL juga terpakai untuk warganegara Singapura yang ingin memasuki Malaysia bagi tujuan perniagaan dalam tempoh pendek,” katanya.

Bagi semua warganegara Singapura dan penduduk tetap di Singapura yang mempunyai Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang (PLSJP) untuk bekerja dan perniagaan boleh memasuki Malaysia melalui kemudahan Peraturan Ulang Alik Berkala (PCA).

“Bagi menggunakan kemudahan RGL dan PCA ini, semua pelawat asing perlu membuat permohonan melalui sistem MyTravelPass (MTP) di pautan http://www.mtp.imi.gov.my bermula 10 Ogos,” katanya.

Beliau berkata semua pelawat asing perlu memuat turun aplikasi MySejahtera dan mengaktifkan aplikasi itu dalam telefon mudah alih masing-masing.

Menurutnya pelawat asing yang menggunakan kemudahan RGL, penaja mereka di negara ini perlu membuat permohonan bagi pihak mereka melalui sistem MTP.

“Bagi pelawat asing yang menggunakan kemudahan PCA, majikan mereka di negara ini perlu membuat permohonan bagi pihak mereka melalui sistem MTP,” katanya.

Beliau berkata panduan lengkap tatacara permohonan dan keperluan dokumen bagi kemudahan RGL dan PCA boleh diperoleh menerusi laman web rasmi JIM di  www.imi.gov.my dan pihak berkuasa Imigresen Singapura di https://safetravel.ica.gov.sg.

“JIM menasihati semua pelawat asing dan warganegara Malaysia supaya sentiasa mematuhi arahan dan peraturan semasa serta peka dengan pengumuman terkini daripada agensi kerajaan berhubung langkah-langkah pencegahan pandemik COVID-19.

“Tindakan undang-undang yang tegas akan dikenakan ke atas mereka yang ingkar dan gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan,” katanya.

— BERNAMA

 

Tinggalkan komen anda