Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Harga Petrol RON97 Turun 3 Sen, RON95 dan Diesel Tidak Berubah

By 2 Disember 2021Tiada komen1 minit bacaan

Foto: Infografik Kementerian Kewangan 

PUTRAJAYA, 2 Dis (Malaysiaaktif) – Harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 3 sen daripada RM3.05 kepada RM3.02 seliter bermula hari ini hingga 8 Disember ini, menurut Kementerian Kewangan semalam.

Kementerian itu dalam kenyataan bagaimanapun memaklumkan, harga runcit bagi petrol RON95 dan diesel tidak berubah masing-masing pada RM2.05 dan RM2.15 seliter bagi tempoh itu.

Kenyataan itu memberitahu bahawa harga tersebut berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM).

“Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan sebenar harga minyak di pasaran global, kerajaan mengekalkan harga siling petrol RON95 pada RM2.05 seliter dan diesel sebanyak RM2.15 seliter walaupun harga pasaran APM untuk RON95 dan diesel meningkat melebihi paras harga siling ditetapkan,” menurut kenyataan itu.

Kementerian itu menjelaskan kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah global dan mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda