Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraPulau PinangViral

Singgah Sahur Ceriakan Petugas Malam

By 27 Jun 2016Tiada komen2 minit bacaan

 

 Oleh: Azimee Abdullah, Azrul Hasan, Jamil Zainul, Shamsul Bahari Abdul Shukor & Nurul Wahida Mohamad Noor

PULAU PINANG, 27 Jun (Malaysiaaktif) – Tatkala orang lain sedang lena dibuai mimpi, masih ada insan-insan yang gigih melaksanakan tanggungjawab demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan masyarakat selaku petugas malam.

Bagi menghargai peranan petugas-petugas malam ini, Jabatan Penerangan Malaysia melalui Kembara Singgah Sahur Ramadan telah mengagihkan 265 bungkusan makanan ke beberapa lokasi terpilih di sekitar Bayan Baru dan Balik Pulau semalam.

Program yang mendapat kerjasama dan sokongan daripada agensi-agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) ini telah dirasmikan oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya.

“Usahasama NBOS ini cukup memberi impak dalam usaha menghargai petugas-petugas malam yang hampir keseluruhannya merupakan petugas daripada pasukan beruniform,” kata Hilmi yang juga merupakan Ahli Parlimen Balik Pulau.

WhatsApp-Image-20160626 (2)

Sebanyak 13 kenderaan dan 50 anggota telah menyertai Kembara Singgah Sahur yang mendapat sumbangan daripada beberapa individu dan syarikat seperti Ahli Parlimen Balik Pulau, Jabatan Belia dan Sukan Daerah Barat Daya, Koperasi Tunas Muda dan McDonald’s.

Singgah di 11 lokasi seperti Balai Bomba dan Penyelamat Bayan Baru, Balai Polis Teluk Kumbar dan Bahagian Kecemasan Hospital Balik Pulau, Kembara Singgah Sahur ini berakhir di Masjid Daerah Barat Daya dengan majlis qiamulail dan sahur bersama ahli qariah masjid.

Sementara itu, Pemuda UMNO Bahagian Permatang Pauh turut mengagihkan 300 pek makanan kepada petugas-petugas di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah dan Hospital Seberang Jaya sebagai tanda menghargai sumbangan khidmat kepada orang awam.

Menurut Ketua Pemuda UMNO Bahagian Permatang Pauh, Abu Bakar Sidekh, ahli jawatankuasa program telah menyediakan makanan secara gotong-royong sebelum diagihkan ke lokasi-lokasi terpilih yang menjadi tumpuan awam.

WhatsApp-Image-20160627 (2)

Seorang jururawat yang bertugas pada shif malam, Siti Rohaya, berharap agar program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang.

“Terima kasih atas sumbangan juadah sahur ini, amat memudahkan semua jururawat untuk melaksanakan tugas bagi merawat pesakit serta menjalani ibadah puasa pada keesokkan harinya” katanya.

– AH

Tinggalkan komen anda