Skip to main content
Berita TempatanHomePulau Pinang

MyKad Siap; Hanya 30 Minit

By 12 April 2019Tiada komen3 minit bacaan

Laporan/foto: Nurazreen Bt Abd Rahman /Ariza Mohamed Zaki (Seberang Prai Utara)

KEPALA BATAS, 12 Apr (Malaysiaaktif) – Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) merupakan sebuah jabatan yang di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN). JPN bertanggungjawab menjalankan tugas merekod peristiwa penting seseorang individu tersebut seperti maklumat kelahiran, kematian, perkahwinan dan perceraian. Terdapat 4 ketegori jenisĀ  kad pengenalan yang diperakui oleh kerajaan Malaysia iaitu MyKad(Warganegara Malaysia), MyTentera(Tentera yang sedang Berkhidmat), MyPR(Pemastautin Tetap) dan MyKAS (Pemastautin Sementara).

Evolusi kad pengenalan warganegara Malaysia bermula dari tahun 1948 dengan sekeping kertas dan pada tahun 1960 ianyanya ditambahbaik dengan ciri ketahanan dengan memperkenalkan kad pengenalan plastik.

Evolusi Kad Pengenalan Malaysia dari tahun 1948 hinggi kini

Evolusi Kad Pengenalan Malaysia dari tahun 1948 hinggi kini

Pada tahun 1996,Perdana Menteri ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamed telah memulakan projek menaik taraf penggunaan kad pengenalan ini. Kad Pintar Pelbagai Guna Kerajaan yang pertama di dunia telah dilancarkan pada 5 September 2001 oleh Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana pelancaran rasmi tersebut merupakan pencapaian besar kepada inisiatif Malaysia SuperCoridor(MSC) negara kerana ia adalah aplikasi perdana koridor raya yang pertama dilancarkan secara rasmi.

JPN mengeluarkan MyKad mempunyai beberapa ciri keselamatan terkini seperti mempunyai “ghost image” yang menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad untuk mengelak pemalsuan dan juga menggunakan cip baru yang lebih berdaya tahan selain diperbuat dari bahan polikarbonat.

Muhammad Danish Aidil menunjukkan MyKad beliau yang siap dalam tempoh 30 minit

Muhammad Danish Aidil menunjukkan MyKad beliau yang siap dalam tempoh 30 minit

Di Pulau Pinang hanya terdapat 2 tempat yang membolehkan MyKad disiapkan dalam tempoh 30 minit selepas proses menghantar borang permohonan dan proses mengambil gambar lengkap selesai. Salah satunya adalah JPN Bertam, Daerah Seberang Prai Utara yang terletak di Wisma Persekutuan Kepala Batas.

Menurut Penyelia di JPN Bertam, Abdul Shukur Abdul Halim memaklumkan sistem yang digunakan semua petugas disini adalah online bermula dari borang permohonan yang diterima oleh pemohon.

Segala maklumat pemohonan akan dimasukkan ke dalam komputer untuk direkodkan dan diproses dengan dipantau oleh JPN Ibu Pejabat Putrajaya sebelum sesuatu MyKad itu dikeluarkan dan diberikan kepada pemohon. Dengan kekuatan 24 orang kakitanganĀ  petugas dan 8 kaunter, proses dokumentasi buat masa ini berjalan lancar. Ujarnya lagi, mesin mencetak MyKad dijaga dan diseliakan oleh vendor bagi memastikan operasi mesin mencetak tidak menghadapi masalah.

Beliau yang telah berkhidmat 15 tahun di JPN, telah mempunyai pelbagai pengalaman dalam menguruskanĀ  urusan pelbagai bahagian.”Untuk membolehkan pemohon mendapatkan MyKad dalam masa 30 minit ini, hanya diberikan kepada pemohonan baru dan permohonan gantian MyKad kali pertama dan kedua sahaja dengan syarat ibu jari pemohon adalah boleh dibaca oleh komputer,”ujarnya lagi.

Encik Yusairi Mat Isa, 42 tahun, kontraktor dan agen pelancongan ketika ditanya mengenai perkhidmatan JPN memberitahu,beliau baru mengetahui mengenai proses Mykad yang kini hanya siap dalam tempoh 30 minit kerana kebetulan membawa anaknya, Muhammad DanishĀ  Aidil untuk menggantikan MyKad yang menghadapi masalah membaca cip.Berdasarkan pengalaman beliau pernah membuat MyKad berkata kebiasaanya proses ini akan mengambil masa sehari dua,katanya yang tinggal di Permatang Tok Elong, Kepala Batas.

Mengikut undang-undang negara, warganegara Malaysia yang tidak membawa bersama Kad Pengenalan adalah merupakan satu kesalahan yang boleh didakwa mengikut Peraturan 25(1)(n) , Peraturan Pendaftaran Negara 1990,boleh disabitkan kesalahan pelaku dikenakanĀ  hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi 3 tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali. Kesalahan dibawah Akta Pendaftaran Negara 1959(Akta 1978)adalah merupakan kesalahan boleh ditangkap bagi maksud undang-undang yang berhubung dengan prosedur jenayah.

-ER

Tinggalkan komen anda