Skip to main content
Berita TempatanHomePahang

UMP dan Volkswagen Tandatangan MoU

By 30 April 2019Mei 17th, 2019Tiada komen2 minit bacaan
Laporan/Foto : Pai Syahira Yahya

PEKAN, 30 Apr (Malaysiaaktif) – Universiti  teknologi bertaraf lima bintang, Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan jenama automotif terbesar dunia, Volkswagen Group Malaysia (VGM) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bagi menjalinkan kerjasama strategik dua hala.

Majlis menyaksikan Naib Canselor UMP, Profesor Datuk Seri Dr. Daing Nasir Ibrahim dan Timbalan Dekan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Prof. Madya Dr. Nik Mohd Zuki Nik Mohamed menandatangani persefahaman manakala pihak Volkswagen diwakili Pengurus VGM, Danny Auerswald serta Pengurus Volkswagen Pekan, Nor Hayati Othman dalam acara yang berlangsung di Dewan Bankuet Canseleri Tun Abdul Razak UMP Pekan.

Menurut Daing, kerjasama ini bakal memperkasa bidang pendidikan, penyelidikan dan teknologi terutamanya dalam bidang kejuruteraan autrotronik dengan tumpuan terhadap program automotif dan elektronik bagi melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi di Malaysia.

“Kolaborasi ini bakal menyaksikan kedua-dua pihak akan bekerjasama erat dalam platform hubungan industri dan pembangunan akademik serta bidang penyelidikan termasuklah pertukaran staf, bahan akademik serta program yang dapat diterokai bersama terutamanya dalam memanfaatkan pendidikan teknikal dan vokasional (TVET),” katanya.

Difahamkan pihak VGM akan berkongsi kepakaran, sumber dan pengetahuan dalam teknologi kejuruteraan Jerman yang terkenal di dunia dengan industri pembuatan kereta.

Menurutnya, menerusi perjanjian ini pihak Volkswagen di Pekan akan menawarkan  penempatan latihan industri kepada pelajar dalam menimba pengetahuan di luar dewan kuliah termasuk seminar dan bengkel serta kajian penyelidikan berkaitan teknologi baharu.

“Kami mengalu-alukan kerjasama ini dan mengharapkan lebih banyak peluang kerjasama dapat dijalinkan dan kami yakin pelajar akan dapat banyak manfaat menerusi kerjasama ini,” ujar Danny Auerswald.

UMP juga tersenarai dalam penarafan subjek terbaik dunia di QS World University by Subject Ranking 2019 bagi subjek Mekanikal, Aeronautik, Pembuatan, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan dan Teknologi yang mana pencapaian ini menyerlahkan kecemerlangan dalam aspek teknikal dan teknologi.

Selain itu, UMP semakin menempa nama apabila mendapat pengiktirafan dan kepercayaan daripada pelbagai institusi pengajian dari Jerman dalam menawarkan program kejuruteraan bertaraf dunia secara dwi-ijazah dan dwi-sarjana dengan Karlsruhe University of Applied Sciences (HsKA) dan Reutlingen University (RU).

Pada masa ini terdapat empat model kereta yang dijual di Malaysia yang kini dipasang di kilang Volswagen Pekan, antaranya Polo, Vento, Passat dan Tiguan manakala turut berada di pasaran Malaysia adalah Golf dan Beetle.

Barisan kerjasama antara Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Volkswagen Group Malaysia (VGM).

Barisan kerjasama antara Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Volkswagen Group Malaysia (VGM).

 

-KN

Tinggalkan komen anda