Skip to main content
Berita TempatanHomePutrajaya

Usahawan PKS Digalak Sertai Program GEB – SME Corp

By 12 Jun 2019Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 12 Jun (Malaysiaaktif) – Usahawan kecil dan sederhana di negara ini yang menjalankan perniagaan eksport digalakkan menyertai Program Galakan Eksport Bumiputera (GEB) dalam usaha memasarkan produk keluaran mereka ke pasaran antarabangsa secara lebih meluas lagi dan memperkukuhkan kedudukan mereka di luar negara.

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corporation Malaysia (SME Corp) Noor Azmi Mat Said berkata ini kerana penglibatan syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bumiputera dalam perniagaan eksport agak rendah iaitu sekitar 20 peratus daripada jumlah keseluruhan kira-kira satu juta usahawan PKS di negara ini.

“Kita perlu meningkatkan jumlah penglibatan usahawan PKS bumiputera kerana mereka kini lebih tertumpu kepada pasaran tempatan untuk memasarkan produk.

“Kebanyakan mereka juga tertumpu pada perniagaan makanan dan minuman atau ‘ready to eat’ dan hanya sekitar 30 peratus daripada keseluruhan usahawan bumiputera PKS terlibat dalam pasaran domestik,” katanya pada sidang media selepas majlis perasmian Dobi Layan Diri Usahawan PKS di Taman Angkasa Nuri, di sini, hari ini.

Majlis tersebut disempurnakan Exco Pertanian, Pembangunan Usahawan, Industri Asas Tani dan Koperasi Melaka, Norhizam Hassan Baktee.

Mengenai program GEB, Noor Azmi berkata usahawan PKS bumiputera yang layak akan dibantu dari segi kemudahan pembiayaan sewa premis, pembangunan jenama produk menerusi pengiklanan, pemasaran dan pensijilan negara luar yang melibatkan peruntukan sehingga RM500,000.

SME Corp turut menggalakkan usahawan bumiputera meneroka bidang perniagaan baharu khususnya sektor digital dan produk inovasi seiring dengan perkembangan perniagaan tempatan dan antarabangsa ketika ini, katanya,

Dalam pada itu, beliau berkata sebanyak RM16.7 juta telah diperuntukan di bawah geran Program Peningkatan Perusahaan Bumiputera (BEEP) di Melaka melibatkan 116 syarikat PKS dengan jumlah 165 projek yang diluluskan dalam tempoh enam tahun bermula 2013.

Pada tahun ini sebanyak RM250,046 diluluskan di bawah geran BEEP untuk 18 syarikat di Melaka melibatkan kos permohonan sebanyak RM500,095.60. — BERNAMA

Tinggalkan komen anda