Skip to main content
Berita SelatanBerita TempatanMANegeri Sembilan

SMK Tunku Besar Burhanuddin Catat Peningkatan Keputusan SPM 2019

By 8 Mac 2020Tiada komen2 minit bacaan

Laporan / Foto : Hamidah Md Drus (Kuala Pilah)

KUALA PILAH, 8 Mac (Malaysiaaktif) – Anakanda Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Zain Al-Abidin Tuanku Muhriz telah berkenan untuk menyempurnakan majlis graduasi dan penyampaian slip keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2019  kepada 79 orang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Besar Burhanuddin, Seri Menanti  di sini pada Khamis.

Menurut Tunku Zain kejayaan yang diraih adalah hasil usaha bersama pelajar, guru-guru dan ibu bapa dengan pelbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan pelajar dididik menjadi pewaris bangsa serta menjadi insan yang berilmu serta berakhlak mulia.

“Majlis Graduasi seperti ini sebenarnya bertujuan untuk memberi motivasi, peransang dan ingatan  kepada pelajar agar dapat meningkatkan persediaan diri khususnya daripada aspek psikologi serta diharapkan majlis pada ini dapat dijadikan permulaan bagi pelajar untuk meneruskan hasrat menuntut ilmu di peringkat yang lebih tinggi,” ujar baginda ketika merasmikan majlis.

WhatsApp Image 2020-03-06 at 14.02.19

Tunku Zain Al-Abidin Tuanku Muhriz (empat dari kanan) menyampaikan slip keputusan SPM 2019 kepada pelajar.

Menurut Pengetua SMK Tunku Besar Burhanuddin, Adnan Aziz, Gred Purata Nasional (GPN ) bagi tahun 2019 bagi Ssekolah tersbut ialah 4.33 berbanding 4.61 pada tahun 2018 dan ia merupakan peningkatan yang baik buat sekolah itu.

“Seramai 13 orang pelajar  telah mendapat keputusan 5A hingga 10A dan berlaku peningkatan yang ketara bagi keputusan SPM 2019 berbanding tiga tahun sebelum ini.

“Tahniah diucapkan kepada para pelajar yang meraih keputusan yang cemerlang dan ini adalah titik permulaan bagi anda untuk melangkah lebih jauh,” ujarnya.

Sementara itu, penerima Anugerah Tunku Zain pada tahun ini, Isma Nabil Aidil Salmi yang memperoleh keputusan 8A, berkata beliau amat gembira kerana menerima anugerah tersebut dan bercadang untuk meneruskan pengajian ke peringkat Matrikulasi dan seterusnya mencapai cita-cita sebagai Jurutera Perisian.

“Syukur atas keputusan yang saya terima ini dan saya amat berterima kasih kepada guru-guru yang banyak membimbing serta kedua ibu bapa saya yang sentiasa memberi sokongan kepada saya,” katanya ketika ditemui.

Turut diadakan pameran dari agensi untuk mempromosikan insitusi pengajian untuk lepasan SPM seperti Kolej Matrikulasi Kuala Pilah, Kolej Poly-Tech MARA dan SMK Tuanku Muhammad untuk melanjutkan pelajaran ke tingkatan enam.

-AK

Tinggalkan komen anda