Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pakej Rangsangan Ekonomi: Apa Rakyat Bakal Nikmati Mulai Hari Ini

By 1 April 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 1 Apr (Malaysiaaktif) – Bermula hari ini rakyat Malaysia daripada pelbagai lapisan masyarakat yang terjejas akibat wabak COVID-19 akan menerima dan boleh mula memohon pelbagai bantuan serta inisiatif yang digariskan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi yang diumumkan kerajaan.

Selain Pakej Rangsangan Ekonomi bernilai RM20 bilion yang diumumkan pada 27 Feb, rakyat juga boleh menikmati pelbagai bantuan di bawah Pakej Rangsangan EkonomiĀ Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang diumum Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat lepas.

Kedua-dua pakej yang keseluruhannya berjumlah RM250 bilion bertujuan melindungi rakyat, menyokong perniagaan dan memperkukuhkan ekonomi dalam menghadapi kesan pandemik COVID-19.

Berikut adalah antara bantuan dan inisiatif di bawah PRIHATIN yang bermula hari iniĀ :

1. Elaun khas RM600 untuk petugas kesihatan dan perubatan.

2. Elaun khas RM200 kepada anggota tentera, polis, kastam, imigresen, bomba, Angkatan Pertahanan Awam dan anggota RELA.

3. Penangguhan bayaran Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) selama enam bulan.

4. Pemberian diskaun 15 peratus ke atas bil elektrik sektor pelancongan dan dua peratus bagi sektor komersial, industri, pertanian dan isi rumah di Semenanjung Malaysia.

5. Diskaun tambahan penggunaan kadar elektrik. Kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad menambahĀ peruntukanĀ RM530 juta untuk memberiĀ diskaun berperingkat antara 15 peratusĀ hingga 50 peratusĀ mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan.

6. Pelanggan pascabayar dan prabayar akan diperuntukkan internet berkelajuan tinggi secara percuma, dengan kuota satu gigabait (GB) sehari, sehingga pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berakhir.

7. Bayaran ā€˜one-offā€™ kepada pemandu teksi sebanyak RM600.

8. Penangguhan pembayaran ansuran cukai pendapatan kepada semua Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk tempoh tiga bulan.

9. Penangguhan bayaran ansuran cukai kepada perniagaan yang terjejas dalam sektor pelancongan selama enam bulan.

10. Moratorium pembayaran pinjaman TEKUN, MARA dan koperasi serta mana-mana agensi kerajaan yang memberi pinjaman kepada PKS.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda