Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

MPOB Arah Kilang Sawit di Kluang Henti Operasi

By 15 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 15 Jun (Malaysiaaktif) – Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) telah mengarahkan sebuah kilang sawit di Kluang, Johor untuk menghentikan operasi secara serta-merta┬áselepas dipercayai menyebabkan pencemaran sungai, sehingga tarikh penggantungan lesennya ditarik balik oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor.

Pencemaran itu membabitkan Sungai Sembrong di Kluang.

Ketua Pengarah MPOB Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir dalam satu kenyataan berkata kilang itu boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan 15, Peraturan-Peraturan  MPOB (Pelesenan) 2005 sekiranya ia terbukti gagal mematuhi arahan tersebut.

Pihak JAS Johor bertindak menggantung lesen operasi kilang sawit tersebut mulai 3 Jun hingga 2 Julai, 2020 atau sehingga jabatan berkenaan berpuas hati dengan tindakan rawatan sisa itu.

Menurut kenyataan itu, siasatan dijalankan susulan aduan yang diterima pada 2 Jun lepas yang dibuat oleh JAS bersama Jabatan Perikanan Cawangan Kluang serta wakil penduduk kampung dari Perkampungan Orang Asli Sedohok berikutan kejadian ikan mati.

Siasatan di kawasan sepanjang Sungai Sembrong menggunakan bot dan menyusuri sungai melalui daratan serta menjalankan persampelan secara in-situ.

Hasil siasatan oleh JAS dan MPOB mendapati air berwarna gelap itu disyaki dari aliran punca industri yang bercampur dengan air sungai.

Pegawai penguatkuasa juga mendapati berlakunya pelanggaran syarat-syarat lesen yang dikeluarkan oleh JAS yang berpotensi menyebabkan pencemaran akibat pelepasan efluen dari premis tersebut, kata kenyataan itu.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda