Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Jakim Buat Laporan Polis Terhadap Pemilik Twitter Berhubung Program Mukhayyam

By 3 Ogos 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 3 Ogos (Malaysiaaktif) РJabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini membuat laporan polis terhadap satu akaun Twitter (Nicole Fong) yang didakwa membuat tuduhan palsu dan tidak berasas mengenai program Mukhayyam untuk komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) beragama Islam yang dijalankan jabatan itu.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Paimuzi Yahya berkata jabatan itu turut mengecam  hantaran akaun Twitter berkenaan yang telah menyamakan program Mukhayyam tersebut dengan amalan terapi pertukaran dari barat seperti menggunakan kejutan elektrik, pembedahan, kahwin secara paksa dan rogol secara korektif.

‚ÄúJakim¬†berpandangan tuduhan tersebut berbaur manipulatif, berniat jahat serta dilihat ingin menghalang dan menyekat hak kebebasan beragama warga Muslim dalam komuniti LGBT¬†yang ingin menjalani kehidupan yang lebih baik selari dengan tuntutan syariat,‚ÄĚ katanya dalam kenyataan.

Sehubungan itu katanya Jakim membuat laporan polis bagi meminta pihak berkuasa menyiasat individu berkenaan selain menjaga nama baik agensi tersebut.

Paimuzi menegaskan bahawa program Mukhayyam yang dianjurkan bersama oleh Jakim dan jabatan agama Islam negeri adalah bersifat sukarela dengan pendekatan harmoni dan holistik yang menekankan aspek kesedaran kerohanian, bimbingan fardu ain, kesedaran kesihatan, motivasi dan bimbingan kerjaya.

Semakan di akaun Twitter berkenaan (@nicolefws) mendapati terdapat tiga hantaran yang dimuat naik pada hari tersebut yang mengkritik program Mukhayyam dan antaranya mendakwa kerajaan mahu memberi tekanan kepada golongan LGBT.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda