Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

KWIE, Kementerian Kewangan dan TNB Tanggung Diskaun Penggunaan Elektrik

By 7 Ogos 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 7 Ogos (Malaysiaaktif) РKementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) berkata sumber dana bagi menampung pemberian diskaun penggunaan elektrik yang diumumkan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Bantuan Prihatin Elektrik (BPE) adalah daripada dana Kumpulan Wang Industri Elektrik (KWIE), Kementerian Kewangan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Jumlah keseluruhan kos pemberian diskaun ini ialah sebanyak RM2.62 bilion.

KeTSA berkata demikian dalam jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan daripada Nor Azrina Surip (PH-Merbok) yang ingin tahu sumber dana bagi memberi subsidi dalam pemberian diskaun penggunaan elektrik yang diumumkan dalam Pakej PRIHATIN mengikut kategori penggunaan bulanan dan apakah kesan kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) apabila penggunaan elektrik dalam segmen domestik, segmen komersial dan industri berubah sepanjang tempoh PKP dan PKPB pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

Pada sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), penggunaan elektrik berkurangan bagi sektor perdagangan (komersial) dan sektor perindustrian.

“Secara purata, sektor perdagangan mencatatkan penurunan penggunaan elektrik sebanyak 31 peratus manakala sektor perindustrian mencatatkan penurunan sebanyak 47 peratus.

‚ÄúPengguna domestik pula menunjukkan peningkatan penggunaan elektrik secara purata 23 peratus berbanding sebelum PKP apabila pengguna berada di rumah untuk jangka masa yang lama¬†dan menggunakan lebih banyak peralatan elektrik daripada kebiasaan,‚ÄĚ katanya.

KeTSA berkata perubahan penggunaan elektrik dalam tempoh PKP berlaku apabila majoriti sektor industri dan komersial ditutup, menyebabkan jualan elektrik oleh TNB menurun kepada RM3.4 bilion secara purata bagi bulan April hingga Jun berbanding RM3.8 bilion sebelum tempoh PKP.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda