Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Perintah Berkurung Perairan ESSZone Lanjut Hingga 17 Sept

By 2 September 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 2 Sep (Malaysiaaktif) – Perintah berkurung di kawasan perairan tujuh daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) yang berakhir pada 6 petang hari ini dilanjutkan hingga 17 Sept depan, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali.

Katanya perintah yang melarang komuniti di kawasan terlibat keluar dari rumah atau memasuki kawasan perairan Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan serta Beluran berkuat kuasa dari 6 petang hingga 6 pagi setiap hari.

Arahan itu dilanjutkan bagi memudahkan penguatkuasaan serta pemantauan terhadap pergerakan bot selain menimbulkan rasa selamat dan yakin kepada pengusaha chalet selain nelayan dengan kehadiran kapal anggota keselamatan di sekitar kawasan terlibat.

“Perintah berkurung ini dapat memastikan kawasan perairan berkenaan tidak diceroboh oleh pengganas yang mengancam keselamatan komuniti maritim termasuk penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan serta pelancong di pulau-pulau peranginan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata ini berikutan ada maklumat menyatakan terdapat kumpulan yang menjalankan kegiatan menculik untuk wang tebusan (KFR) dari selatan Filipina termasuk Kumpulan Abu Sayyaf masih cuba menceroboh untuk melakukan penculikan dan lain-lain jenayah rentas sempadan.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda