Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

RCEP: Malaysia Hormati Pendirian India, Harap Akan Sertai pada Masa Depan – PM Muhyiddin

By 13 November 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Facebook Muhyiddin Yassin

PUTRAJAYA, 13 Nov (Malaysiaaktif) – M

Ketika berucap pada Sidang Kemuncak ASEAN-India ke-17 secara maya, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Malaysia menghargai penyertaan aktif dan sumbangan berharga yang dihulurkan India ketika rundingan dan proses awal pembentukan Perjanjian RCEP.

India memilih untuk mengundur diri daripada rundingan RCEP pada November 2019. Dengan itu, Perjanjian RCEP yang dijadual ditandatangani pada hari terakhir Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 Ahad ini serta siri mesyuarat berkaitan, hanya akan disertai 10 negara anggota ASEAN serta Australia, China, Jepun, Korea Selatan dan New Zealand.

Muhyiddin menegaskan, Malaysia dan ASEAN menganggap India sebagai rakan penting dan strategik dengan dagangan antara ASEAN dan India meningkat ketara sejak bertahun-tahun.

Beliau berkata, pada 2019, India adalah rakan dagang keenam terbesar dalam kalangan Rakan Dialog ASEAN dengan jumlah dagangan mencecah US$77 bilion.

“Perkongsian ini kelihatan berkembang baik sejajar dengan inisiatif pembangunan ekonomi ASEAN serta perubahan seni bina ekonomi di Asia. Dalam konteks ini, kedua-dua pihak perlu melipatgandakan usaha bagi meneroka lebih banyak potensi yang wujud dalam hubungan dagang serta ekonomi lain,” katanya.

Dialog ASEAN India bermula 1992 pada peringkat rakan dialog sektorial tetapi penyertaannya dinaik taraf sebagai Rakan Dialog penuh pada Disember 1995.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, beliau gembira pegawai daripada kedua-dua pihak bersetuju untuk meneruskan rundingan membabitkan Perjanjian Perdagangan Barangan ASEAN-India (AITIGA).

Malaysia percaya semakan itu penting bagi memastikan AITIGA kekal relevan dan lebih banyak penambahbaikkan berkaitan hubungan dagang serta meningkatkan rantaian bekalan demi kemakmuran ASEAN dan India, katanya.

Perdana Menteri berharap semua pihak tidak mengenakan atau mengambil langkah perlindungan terhadap barangan masing-masing kerana ia boleh memberi kesukaran dan cabaran, lebih-lebih lagi ketika penularan wabak COVID-19.

“ASEAN dan India mesti bekerjasama bagi memastikan sempadan kita kekal terbuka dan prosedur perdagangan dipermudahkan,” katanya.

Muhyiddin turut mengetengahkan kepentingan penerapan penyelesaian digital dalam proses pemulihan ekonomi dengan merebut peluang yang tersedia ekoran transformasi digital semasa seperti e-dagang dan Revolusi Industri 4.0.

“Malaysia percaya transformasi digital akan membantu kita menyediakan benteng terhadap pertumbuhan ekonomi rantau ini. Dengan itu, ASEAN dan India mesti mempercepat proses pendigitalan dan pembaharuan ekonomi bagi menangani cabaran berkenaan,” katanya.

Muhyiddin mengetuai delegasi Malaysia pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 secara maya yang dihoskan Vietnam selaku pengerusi ASEAN, bermula 12 hingga 15 November.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda