Skip to main content
Berita Sabah & LabuanBerita TempatanLabuan

Hayati Kandungan Buku Pembudayaan Norma Baharu Syarat Menangi COVID-19

By 26 Disember 2020Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Md Khairul Azad Yunus/Roziman Mahmudin (Labuan)

LABUAN, 26 Dis (Malaysiaaktif) – Masyarakat diseru untuk menghayati isi kandungan buku Pembudayaan Norma Baharu Dalam Komuniti yang diterbitkan Jabatan Penerangan Malaysia.

Menurut Pengarah Penerangan Wilayah Persekutuan Labuan Supian Musa, masyarakat perlu menghayati keseluruhan isi kandungan buku tersebut bagi memenangi peperangan melawan COVID-19.

“Kita perlu menghayati isi yang terkandung dalam buku Pembudayaan Norma Baharu bagi mematuhi segala Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

“Salah satunya adalah konsep Cegah dan Didik, Amal, Patuh dan Pantau (CAPP) bagi mengekang penularan COVID-19,” katanya ketika ditemui dalam Program Pembudayaan Norma Baharu Dalam Komuniti Peringkat Subzon 1 anjuran Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan (MPPWP) Zon Labuan dengan kerjasama Jabatan Penerangan Labuan, di sini hari ini.

Supian semasa menyampaikan ucapan.

Supian semasa menyampaikan ucapan.

Menurut Supian, Jabatan Penerangan akan terus membantu MPPWP dalam menyebarluaskan kefahaman mengenai amalan norma baharu dalam kalangan komuniti di Labuan.

“Kita akan mengedarkan buku Pembudayaan Norma Baharu Dalam Komuniti dan bahan-bahan penerbitan berkaitan melalui MPP agar masyarakat lebih memahami konsep dan matlamat kempen itu dilaksanakan,” jelasnya.

Sementara itu, Pengerusi MPPWP Zon Labuan Dzulfaizal Ab Manan, turut menyatakan komitmen untuk terus berusaha meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kepentingan Budaya Norma Baharu.

“Kita akan teruskan kerjasama dengan Jabatan Penerangan dalam usaha memberi kefahaman mengenai Pembudayaan Norma Baharu kepada masyarakat dan kita juga akan bekerjasama dengan Jabatan Kesihatan untuk menyebarluaskan video-video kepada komuniti mengenai kepentingan amalan norma baharu,” katanya.

-SH

Tinggalkan komen anda