Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Acryl Sani Dilantik Ketua Polis Negara Baharu

By 30 April 2021Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Kementerian Dalam Negeri

PUTRAJAYA, 30 April (Malaysiaaktif) – Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dilantik sebagai Ketua Polis Negara baharu berkuat kuasa 4 Mei ini.

Pelantikan Acryl Sani sebagaiĀ Ketua Polis Negara ke-13 adalah bagi menggantikan Tan Sri Abdul Hamid BadorĀ yang tamat kontrak pada 3 Mei ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah ZainudinĀ berkataĀ pelantikan itu telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riā€™ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selepas menerima nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atas perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP).

“Saya nak maklumkan setelah proses dilakukan SPP dan dipersetujui oleh semua ahli Suruhanjaya. Semua setuju Acryl Sani diangkat sebagai Ketua Polis Negara yang baharu termasuk Tan Sri Abdul Hamid Bador,” katanya padaĀ sidang media selepas menyerahkanĀ surat pelantikan Ketua Polis Negara kepada Acryl SaniĀ di siniĀ hari ini.

Hamzah berkata pelantikan Acryl Sani sebagai Ketua Polis Negara adalah sehingga 3 Oktober 2021 iaitu sehingga tempoh perkhidmatannya dalam polis tamat.

Beliau yang dilahirkan pada 3 Oktober 1961 di Petaling Jaya, Selangor itu berkelulusan Sarjana Sains (Pengurusan) dari Universiti Utara Malaysia dan menyertai Polis Diraja Malaysia pada 2 Februari 1986 sebagai Kadet Assistant Superintendent of Police (ASP).

Acryl SaniĀ telah memegang pelbagai jawatan di peringkat daerah, negeri dan Ibu Pejabat Bukit Aman sepanjang perkhidmatan dalam pasukan beruniform itu.

Antara jawatan yang pernah disandangnya adalah Pesuruhjaya Polis Sarawak, Ketua Polis Perak, Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil sertaĀ Pengarah Jabatan Sumber Strategik dan Teknologi.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda