Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

MASB Keluar Pindaan kepada Kontrak Insurans MFRS 17

By 30 Disember 2021Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 30 Dis (Malaysiaaktif) – Lembaga Piawaian Perakaunan Malaysia (MASB) membuat sedikit pindaan kepada Piawaian Pelaporan Kewangan Malaysia (MFRS) 17 untuk kontrak insurans, berkuat kuasa untuk tempoh pelaporan tahunan bermula pada atau selepas 1 Januari 2023.

Menurut MASB, pindaan itu merupakan “perkataan demi perkataan aplikasi awal Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (IFRS) 17 – Maklumat Perbandingan (Pindaan kepada Kontrak Insurans IFRS 17) yang dikeluarkan oleh Lembaga Piawaian Perakaunan Antarabangsa (IASB).”

“Pindaan itu berkaitan dengan keperluan peralihan MFRS 17 sahaja dan tidak menjejaskan sebarang keperluan lain piawaian tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

MASB berkata terdapat “keperluan peralihan yang berbeza” dalam MFRS 17 dan Instrumen Kewangan MFRS 9, berikutan MFRS 9 berkuat kuasa pada 1 Jan 2018 manakala MFRS 17 — termasuk sedikit pindaan ini — akan berkuat kuasa pada 1 Januari 2023.

Katanya keperluan peralihan yang berbeza boleh menyebabkan ketidakpadanan perakaunan sementara antara aset kewangan dan liabiliti kontrak insurans dalam maklumat perbandingan yang dibentangkan dalam aplikasi awal MFRS 17 dan MFRS 9.

“Pindaan itu akan membantu penanggung insurans untuk mengelak ketidakpadanan perakaunan sementara ini dengan memberikan pilihan kepada penanggung insurans untuk pembentangan maklumat perbandingan mengenai aset kewangan walaupun keperluan klasifikasi dan pengukuran MFRS 9 telah digunakan untuk aset kewangan tersebut,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda