Skip to main content
Berita Sabah & LabuanBerita TempatanSabah

Sabah Gaming Carnival Dilihat Mampu jadi Pemangkin Pembangunan E-Sukan di Sabah

By 2 Oktober 2023Oktober 6th, 2023Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/foto: AgKu Marzuki Ag Latip (Sabah)

TAWAU, 2 Okt (Malaysiaaktif) – Sabah Gaming Carnival 2023 anjuran Kelab Sukan Elektronik Tokoneo Tawau (KSET) dilihat mampu menjadi pemangkin kepada pembangunan e-sukan di negeri Sabah.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Haji Nizam Datuk Seri Panglima Abu Bakar Titingan, berkata penganjuran karnival tersebut mampu merealisasikan harapan agar Sabah menjadi salah satu Hub Pembangunan e-sukan di negara ini, khususnya di Tawau.

“Permainan komputer atas talian telah menjadi fenomena yang luar biasa dan telah diiktiraf masyarakat sebagai sukan elektronik atau e-sukan di serata dunia.

“Kini penganjuran e-sukan ini sudah menjadi salah satu acara sukan Sabah Games (SAGA), bahkan sukan ini juga telah diiktiraf di Malaysia malah mempunyai wakil ke peringkat antarabangsa,” katanya ketika merasmikan karnival tersebut di Dewan Masyarakat Tawau, di sini pada Sabtu.

Sementara itu, Presiden KSET, Muhd Sufihizar Usrah, berkata pelbagai permainan dipertandingkan pada kali antaranya adalah Tekken 7, FIFA23, Street Fighter 6, PUBG Mobile dan Tamiya.

“Selain pertandingan E-Sports, turut dipertandingkan adalah peragaan pakaian kostum atau ‘cosplay’. Penganjuran edisi kali-8 ini mendapat sambutan menggalakkan daripada pencinta e-sukan bukan saja di daerah ini malah dari Semenanjung Malaysia,” ujarnya.

Dianggarkan seramai 300 peminat e-sukan datang menyaksikan dan mengambil bahagian dalam pertandingan yang berlangsung pada 30 September hingga 1 Oktober.

-ZS-

Tinggalkan komen anda