Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahSelangor

RM6 Juta Disalurkan kepada 600 Persatuan Penduduk Selangor

By 3 Oktober 2023Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/foto: Afiqq Rahman/Juriah Suleiman

SHAH ALAM, 3 Okt (Malaysiaaktif) – Kerajaan melalui Belanjawan 2023 telah meluluskan peruntukan bagi Geran Pertubuhan Prihatin Komuniti (GPPK) sebanyak RM20 juta kepada Persatuan Penduduk yang berdaftar di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) untuk melaksanakan pelbagai aktiviti kesukarelawanan untuk keselamatan komuniti setempat.

Bagi negeri Selangor, JPPM telah meluluskan geran sebanyak RM6 juta untuk diberikan kepada 600 pertubuhan yang layak.

Berucap pada Program Memperkasa Tadbir Urus Keselamatan Komuniti Negeri Selangor, Ketua Pengarah JPPM Nawardi Saad, berkata masyarakat perlu berusaha meningkatkan tahap pencegahan jenayah bagi membendung kejadian jenayah terutama di kawasan kejiranan.

“Adalah tanggungjawab setiap lapisan komuniti untuk turut memainkan peranan menegur, melaporkan, dan mencegah isu jenayah berleluasa.

“Dengan peruntukan geran ini, kami menggalakkan persatuan dapat melibatkan penduduk setempat dalam program yang diadakan dan tidak hanya terbatas kepada ahli jawatankuasa sahaja. Penglibatan penduduk setempat, tahap keselamatan dalam komuniti juga akan dapat dipertingkatkan di kawasan kejiranan kita,” katanya ketika ditemui di Program Memperkasa Tadbir Urus Keselamatan Komuniti Negeri Selangor, di sini semalam.

-ZS-

Tinggalkan komen anda