Skip to main content
Berita TempatanBerita SelatanNegeri Sembilan

Sokongan Padu Politeknik Nilai untuk Kempen Derma Darah

By 21 Mei 2024Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Laporan/foto: Mohd Shaharudin Suratman (Seremban) & Norfazila Ahmad (PNS)

SEREMBAN, 21 Mei (Malaysiaaktif) – Satu beg darah mampu menyelamatkan nyawa. Fakta itu menjadi inspirasi buat Politeknik Nilai bagi meneruskan misi tanggungjawab sosial korporat (CSR) melaksanakan kempen derma darah demi manfaat komuniti secara keseluruhannya.

Sesi pemeriksaan kesihatan secara percuma turut mendapat sambutan

Politeknik Nilai dengan kerjasama Hospital Tuanku Jaáfar, Seremban dan Klinik Kesihatan Kuarters KLIA telah mengadakan Program Community Health Fair bertempat di Dewan Sri Putra, Politeknik Nilai.

Menurut Pengarah Program, Muhammad Faiz Mohammad Hamid sangat berpuas hati kerana sasaran utama program berjaya dicapai dengan 59 pain darah berjaya dikumpul dalam tempoh lima jam penganjuran program.

“Program ini telah mendapat sambutan mengalakkan dengan kehadiran seramai 178 orang pengunjung terdiri dari pelajar dan staf serta komuniti setempat dalam menyertai aktiviti-aktiviti yang diadakan seperti menderma darah dan melakukan pemeriksaan kesihatan seperti pemeriksaan tekanan darah, pemeriksaan kolestrol dan pemeriksaan pap smear,” katanya.

Pelajar PNS menderma darah

Usaha itu juga adalah satu inisiatif simbolik yang melambangkan perpaduan antara rakyat di negara ini yang mengamalkan sikap saling bantu membantu demi kesejahteraan bersama.

Program ini dianjurkan oleh 24 orang pelajar tahun akhir Program Diploma Pengurusan Logistik dan Rantaian Bekalan (DLS) dalam membudayakan amalan menderma darah sebagai satu tanggungjawab sosial dalam hidup bermasyarakat di samping mendidik individu berani melakukan pemeriksaan kesihatan sebagai langkah pencegahan menghidap penyakit berbahaya.

-AA-

Tinggalkan komen anda