Skip to main content
Home

BN Curiga Kemampuan Wan Azizah di Permatang Pauh,Kajang

By 25 April 2015Tiada komen2 minit bacaan
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau curiga dengan kemampuan calon PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk memberi pertolongan kepada rakyat di Permatang Pauh berdasarkan komitmennya setakat ini.

“Saya percaya Suhaimi (Sabudin) akan berada di sini sepanjang masa. Saya curiga kalau ada calon lain yang dipilih nanti…tidak ada masa diberikan untuk memberi pembelaan yang adil kepada penduduk setempat.

“Suhaimi penduduk di sini, berada di sini dan akan bertemu dengn pengundi setiap hari. Dia tak ada di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) lain. Bukan macam ada calon yang bertanding, ada juga kawasan di Kajang.

“Jadi bagaimana nak jaga Kajang, nak jaga Permatang Pauh…saya sukar untuk memperayai kalau dia kata boleh berlaku adil,” katanya di sini, Sabtu.

Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata demikian pada sidang media selepas selesai proses penamaan calon bagi PRK Permatang Pauh.

PRK itu menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon BN yang juga Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh, Suhaimi Sabudin; Dr Wan Azizah yang juga Presiden PKR, calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Azman Shah Othman dan seorang wakil Bebas, Salleh Isahak.

Kerusi Parlimen Permatang Pauh diisytihar kosong selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman penjara lima tahun kerana meliwat pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Dr Wan Azizah yang juga Adun Kajang di Selangor, pernah bertanding di kerusi Parlimen Permatang Pauh dan memenanginya pada 1999 selepas Anwar dipenjarakan atas kesalahan yang sama.

Beliau menjadi Ahli Parlimen kawasan tersebut selama tiga penggal sebelum meletakkan jawatan untuk memberikan laluan kepada suaminya yang ketika itu baharu sahaja dibebaskan selepas beliau menjalani hukuman penjara selama lima tahun.

– Star

Tinggalkan komen anda