Skip to main content
HomeViral

Persekongkolan Pakatan Rakyat Bakal Dihidupkan Semula?

By 18 Jun 2015Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

 KLANG, 18 Jun – Mungkinkah dengan bermodel penubuhan‘UMNO Baru’ pada 1988, Pakatan Rakyat yang sudah diumumkan terkubur oleh DAP bakal dihidupkan kembali dengan label ‘Pakatan Baharu?’

Setidak-tidaknya, ini nampaknya arah yang sedang dipertimbangkan persekongkolan pembangkang itu yang dijangka berlaku bulan depan.

Menurut The Star, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) Selangor, Ng Suee Lim berkata semua isu berkaitan kerjasama ketiga-tiga parti komponen perlu melihat resolusi yang lebih jelas pada waktu itu.

“Keadaan akan menjadi lebih jelas selepas sambutan Hari Raya. Mungkin ada sebuah pakatan baharu yang akan bekerjasama.

“Kami tidak mahu bercakap mengenai Pakatan Rakyat lagi kerana ia dianggap masa lampau,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan itu semasa melawat jambatan ketiga Klang dekat Lorong Selamat di sini pada Rabu.

Beliau berkata pakatan itu kini di peringkat penyusunan dan penyesuaian semula dengan DAP dan PKR mencari jalan untuk bekerjasama pada masa hadapan.

“Kami tidak nafikan terdapat beberapa masalah yang perlu ditangani sekarang tetapi saya ingin memberi jaminan bahawa hubungan semua Adun di Selangor masih utuh dan baik.

“Kami akan menggunakan tempoh sepanjang bulan Ramadan untuk memikirkan cara supaya kerajaan negeri yang diterajui Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali akan terus berfungsi,” katanya.

Ditanya sekiranya ketiga-tiga parti masih kekal dalam pentadbiran negeri, Ng berkata ia mungkin berlaku selagi mereka masih bersetuju mengenai isu-isu tertentu yang sama dan menghormati antara satu sama lain.

Di BUTTERWORTH, bekas Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata Pakatan Rakyat perlu terus bekerjasama sebagai satu pakatan untuk menentang Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata Pakatan perlu menyelesaikan perbezaan pendapat mereka sebelum menentang BN pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Pengalaman lalu menunjukkan sukar untuk PAS berjaya jika bergerak sendirian,” katanya.

 

Tinggalkan komen anda