Skip to main content
EkonomiHomeViral

PMO Minta Kabinet, Termasuk Muhyiddin Tunggu Hasil Siasatan

By 28 Julai 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

KUALA LUMPUR, 28 Julai (Malaysiaaktif) — Pejabat Perdana Menteri (PMO) meminta Kabinet, termasuk Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya menunggu keputusan siasatan ke atas 1MDB dan hentikan sebarang komen yang boleh mengganggu persepsi awam mengenai kerajaan.

“Siasatan masih berjalan dan kita perlu memberikan ruang kepada semua pihak untuk menjalankan tugas mereka.

“Semua pihak, terutama dalam kerajaan, seperti Timbalan Perdana Menteri, seharusnya tunggu keputusan tersebut. Kita perlu berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengaburkan persepsi berhubung kepimpinan negara dan UMNO,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan tersebut dibuat sehari selepas Muhyiddin memberitahu mesyuarat UMNO Cheras bahawa beliau tidak berniat jahat apabila mempersoalkan tentang kontroversi 1MDB dan menggesa Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan isu-isu yang timbul.

Menurut kenyataan daripada PMO itu, rakyat Malaysia boleh mengatasi sebarang cabaran sekiranya mereka bersatu.

“Sokongan awam kepada kerajaan dan parti akan terhakis jika kita bergaduh sesama sendiri.”

Memetik tuduhan-tuduhan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad terhadap hutang 1MDB, walaupun kerajaan sudah memberikan penjelasan mengenai perkara tersebut, kenyataan itu berkata ia telah menyumbang kepada ketidakyakinan terhadap kerajaan dan parti.

“Kita berharap semua pihak bersabar dan menunggu hasil siasatan ke atas 1MDB, supaya kita dapat mengesahkan semua dakwaan yang dibuat.”

“Pada masa yang sama, marilah kita mengelak daripada membuat sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan stabiliti kerajaan, perpaduan parti dan negara.”

PMO berkata kerajaan telah mengambil tindakan-tindakan yang perlu untuk menyiasat semua dakwaan terhadap 1MDB, termasuk mengarahkan Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam (PAC) dan Ketua Audit Negara menjalankan siasatan masing-masing.

Juga, sebuah pasukan petugas khas telah ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan bahawa wang 1MDB dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib dan dakwaan oleh bekas pegawai PetroSaudi International, Xavier Andre Justo yang dia telah menjual dokumen-dokumen yang dicurinya kepada “pihak-pihak tertentu yang berkomplot untuk menggulingkan kerajaan dan kepimpinan negara.”

Malam tadi, Najib dan Muhyiddin hadir di satu majlis rumah terbuka Aidilfitri dan dilihat duduk bersama di meja utama.

Muhyiddin enggan melayan apabila wartawan cuba menghampiri beliau.

Sementara itu, Majlis Tertinggi UMNO dijangka mengadakan perbincangan “hati ke hati” mengenai isu 1MDB pada Jumaat ini.

Menurut Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Irmohizam Ibrahim, sebelum perbincangan itu, Najib akan memberi taklimat kepada semua Ketua Bahagian, Ketua Wanita, Ketua Pemuda dan Ketua Puteri.

 

Tinggalkan komen anda