Skip to main content
HomeViral

Tun Kata Anwar Dipecat Bukan Kerana Tidak Sokong Beliau

By 1 Ogos 2015Tiada komen1 minit bacaan

 

PUTRAJAYA, 1 Ogos — Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir berkata pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri ketika zaman pentadbiran beliau bukan disebabkan tidak mendapat sokongan daripada individu berkenaan.

Menurut beliau, situasi itu juga berbeza dengan pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dibuat pada Selasa.

“Saya tak pecat timbalan saya (Anwar) kerana dia tak sokong saya.  Tun Musa Hitam pun dengan sendirinya letak jawatan, saya tak suruh dia letak jawatan.

“Saya (pecat Anwar) setelah mendapati dia telah melakukan sesuatu yang saya tidak dapat terima,” katanya pada sidang media selepas melancarkan buku ‘Mahathir Bukan Kawan Saya’ di sini, Sabtu.

Dr Mahathir berkata demikian ketika ditanya tentang tindakan Najib memecat Muhyiddin yang dikatakan mengikut jejak langkah beliau yang juga pernah memecat timbalannya sebelum ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Muhyiddin mungkin telah melakukan satu kesalahan besar sehingga menyebabkan beliau dipecat.

Katanya, bagaimanapun keputusan untuk merombak Kabinet atau memecat mana-mana menteri adalah hak Najib sebagai perdana menteri.

“Saya rasa Muhyiddin mesti telah melakukan satu jenayah besar, jadi dia patut disingkir…semua yang lakukan jenayah patut disingkir.

“Kita tak mahu penjenayah memerintah negara ini,” jelas beliau.

— MStar

Tinggalkan komen anda