Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraKedah

Pendidikan Pra-Sekolah Lahir Generasi Berilmu, Bertaqwa

By 9 November 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

Oleh Zihan Zari (Kuala Muda)

SUNGAI PETANI, 9 Okt (Malaysiaaktif) — Pendidikan Pra-Sekolah berasaskan pendidikan Islam, seperti TASKA boleh membentuk akhlak, kemahiran berfikir dan kemantapan dari segi sahsiah di kalangan anak-anak.

Ketua Unit Pra-Sekolah TASKA Jabatan Hal-ehwal Agama Islam Kedah, Ustaz Abdul Mohsin Mohd Fadzil berkata peranan guru TASKA penting dalam mendidik untuk melahirkan generasi bertaqwa dan bertanggungjawab.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Hari Anugerah Cemerlang Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) 2015 Daerah Kuala Muda, di sini Khamis lepas.

 

2015-11-09 18_15_31-Start

 

Menurut Abdul Mohsin, “tidak dapat dinafikan bahawa institusi pendidikan Pra-Sekolah, seperti TASKA boleh memainkan peranan melaksanakan tanggung jawab mengasuh, mendidik serta membimbing mereka menjadi generasi yang cemerlang ilmu dan akhlak.”

Katanya lagi, “pendidikan kanak-anak perlu diterapkan dari kecil dan memerlukan belaian kasih sayang serta perhatian ibu bapa. Jika ibu bapa kurang memberikan perhatian, mereka akan hilang arah dalam kehidupan.”

Seorang peniaga, Rosli Ibrahim,40, berkata, “mendidik anak bukan tugas mudah tetapi kita seharusnya mengambil berat dan memberikan fokus.”

Pekerja swasta, Abu Hashim Shafie pula berpendapat mendidik anak elok dilakukan dari kecil kerana bila sudah besar ia menjadi agak sukar.”

Guru Kanan TASKA Surau AL-Hidayah, Jamaliah Abd Razak, berkata, anak-anak di sisi kita melihat apa kita lakukan, sebab itu kita perlu menunjukkan contoh yang baik kepada mereka.

Kesemua sembilan buah TASKA, iaitu TASKA Surau Taman Sri Tanjung, Surau Kampung Kemumbong, Masjid Kampung Batu, Masjid Al-Muhsinin, Surau Al-Hidayah, Masjid Abdul Rahman, Masjid Gurun, Masjid Al Amin dan Masjid Kota Kuala merupakan Pra-Sekolah kelolaan Jabatan Hal-ehwal Agama Islam Kedah.

 

Tinggalkan komen anda