Skip to main content
Berita SarawakBerita TempatanHome

Mayat Ketiga Lengkap Berpakaian, Ada Pengenalan Diri – Shahidan

By 7 Mei 2016Tiada komen2 minit bacaan

 

SRI AMAN, 7 Mei (Bernama) — Mayat ketiga susulan tragedi helikopter hilang Khamis lepas, ditemui di Sungai Batang Lupar, Lingga, dekat sini, hari ini, lengkap berpakaian dan mempunyai dokumen pengenalan diri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata mayat itu terapung di sungai itu pada pukul 12.04 tengah hari, tidak jauh dari kawasan mayat pertama timbalan menteri dijumpai.

“Biarlah polis umumkan berkenaan identiti mayat,” katanya pada sidang media d sini.

Beliau berkata bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menemui mayat tersebut ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Terdahulu, jurucakap bomba menyatakan mayat ketiga itu ditemui kira-kira satu kilometer dari kawasan mayat pertama iaitu Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon ditemui.

Shahidan berkata bagi tujuan melicinkan perjalanan SAR, beliau selaku menteri bertanggungjawab menjaga hal ehwal bencana, akan menyewa bot-bot penduduk sekitar Batang Lupar bagi membantu operasi.

Selain Noriah, penumpang lain yang berada dalam helikopter tersebut ialah Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Sundaran Annamalai dan suami Noriah iaitu Asmuni Abdullah.

Anggota Parlimen Kuala Kangsar, yang juga Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dan pegawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri Harun turut menaiki helikopter yang dikemudi juruterbang warga Filipina, Rudolf Rex Ragas.

Helikopter jenis Eurocopter AS350 itu dalam penerbangan dari Betong pada pukul 4.12 petang Khamis, menghala ke Kuching sebelum tragedi itu berlaku.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda