Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraHomeKedah

Batik Langkawi Mampu Tandingi Batik Luar

By 11 September 2018Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

Laporan oleh : Imran Sedi

LANGKAWI, 9 Sept (Malaysiaaktif) – Batik Langkawi mempunyai corak dan warna yang unik berbanding batik yang lain. Warna-warna yang diambil dari warna tumbuh-tumbuhan seperti buah pinang, pokok pandan dan lain-lain menambahkan lagi seri warna batik Langkawi.

Keunikan Seni Batik Langkawi

Keunikan Seni Batik Langkawi

Pelancong yang ingin melihat sendiri keunikan batik Langkawi boleh lah ke Kompleks Kraf Langkawi yang terletak di Jalan Teluk Yu, Mukim Bohor.

IMG-20180911-WA0025

Kompleks Kraf juga mempamerkan serta menjual pelbagai jenis kraftangan yang ada di Malaysia khususnya hasil produk Langkawi.

IMG-20180911-WA0024

Pengarah Kompleks Kraf Langkawi, Rosman Manan berkata, “Kompleks Kraf Langkawi ini menjadi tempat untuk kita kumpul semua produk kraf di Malaysia, tetapi kita lebih mengutamakan produk-produk dari Langkawi sendiri.”

peserta meninjau hasil seni halus kraf penduduk tempatan

peserta meninjau hasil seni halus kraf penduduk tempatan

“Kita juga mempamerkan dan menjual pelbagai jenis produk kraf seperti batik, seramik, kristal dan lain-lain”, ujarnya lagi ketika menyambut kedatangan peserta konvoi Kembara Media 2018 yang disertai para pengamal media cetak, media elektronik dan media online seramai 21 orang daripada 15 agensi media seluruh Malaysia.

IMG-20180911-WA0021

Keunikan hasil kraf menarik minat peserta

Para peserta dibawa melihat sendiri hasil-hasil kraftangan penduduk-penduduk Langkawi yang mempunyai banyak keunikannya yang tersendiri. Beliau berharap usaha-usaha memartabatkan hasil kraf tempatan dapat diteruskan oleh kerajaan pusat mahupun kerajaan negeri.

Tinggalkan komen anda