Skip to main content
Berita TempatanHomePahang

Majlis Tahfiz Negara Dilancar Suku Pertama Tahun Ini – Mujahid

By 10 Januari 2019Tiada komen2 minit bacaan

CAMERON HIGHLANDS, 10 Jan (Malaysiaaktif) – Majlis Tahfiz Negara yang ditubuhkan untuk menambah baik institusi tahfiz dijangka dilancarkan pada suku pertama tahun ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa.

Beliau berkata sebelum majlis itu dilaksanakan, satu program muzakarah akan diadakan dengan mengumpul semua pengelola sekolah tahfiz yang berdaftar serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam mengendalikan institusi tersebut.

“Muzakarah itu kita harap akan dapat menyiapkan satu resolusi untuk mewujudkan Majlis Tahfiz Negara,” katanya kepada Bernama selepas mengadakan lawatan ke Perkampungan Orang Asli Sungai Ruil di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dalam catatan di laman sosial Facebook rasminya semalam, yang menyatakan sudah masanya langkah menubuhkan Majlis Tahfiz Negara kerana bilangan sekolah tahfiz swasta semakin bertambah.

Tunku Ismail juga berharap supaya proses pendaftaran sekolah tahfiz dapat dipercepatkan bagi memastikan bangunan sekolah tahfiz selamat dan mengikut piawaian keselamatan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Menurut Mujahid, majlis tersebut sebagai platform untuk membincangkan mengenai lima teras iaitu undang-undang dan penguatkuasaan, memperkenal model institusi tahfiz yang diiktiraf, memantapkan kurikulum pendidikan tahfiz yang sesuai dengan pendidikan arus perdana, memperkasa tadbir urus institusi tahfiz, mewujudkan sistem pengiktirafan dan pensijilan institusi tahfiz.

“Kita ada dasar pendidikan tahfiz negara…kita tahu tahfiz ini luas sambutannya, dia tumbuh bagai cendawan, sebab itu kita nak lihat daripada sudut keselamatan, kukurikulum dan lebih penting adalah pembelaan kepada pelajar, guru dan juga ibu bapa yang hantar anak-anak (di tahfiz),” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata pindaan Seksyen 97 Akta 505 Pentadbiran Undang-Undang Islam 1993 (Wilayah Persekutuan) adalah bertujuan memperluaskan kuasa dalam mengawal selia sekolah agama Islam.

“Apabila akta ini dipinda kita boleh mengambil tindakan kepada institusi tahfiz yang tidak berdaftar kerana selama ini kita tidak ada kuasa untuk berbuat demikian,” katanya.

Mujahid turut mengingatkan pengusaha institusi pengajian itu di seluruh negara untuk berdaftar bagi memastikan mereka tidak ketinggalan daripada menerima bantuan yang diperuntukkan kepada institusi tahfiz menerusi Belanjawan 2019.

Katanya, bantuan tersebut antaranya untuk penambahbaikan infrastruktur agar pusat pengajian berkenaan mengikut spesifikasi keselamatan yang telah ditetapkan oleh JBPM.

“Kita bantu daripada segi infrastruktur, lepas itu kita ada undang-undang untuk pantau supaya mereka menepati syarat-syarat pendaftaran, selepas itu baru la kita bagi peruntukan tambahan,” katanya.

Bercakap mengenai lawatan itu hari ini, Mujahid berkata lawatan bersempena program ziarah rahmah itu melibatkan Jabatan Perdana Menteri dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan tujuan untuk menziarah dan menyantuni penduduk Orang Asli di kampung berkenaan.

“Saya rasa perkampungan Orang Asli ini paling moden, saya menziarah beberapa rumah penduduk di sini, mereka amat mesra dan menerima kunjungan kami,” katanya dan menambah perkampungan itu mempunyai 848 penduduk dengan 268 daripadanya beragama Islam.- BERNAMA

Tinggalkan komen anda