Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomeKuala Lumpur

Gobind Memuji Sokongan Facebook Menangani Maklumat Salah, Maklumat Palsu

By 29 Mei 2019Tiada komen2 minit bacaan

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Malaysiaaktif) – Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo memuji inisiatif Facebook dalam menyokong usaha kementeriannya dalam menangani maklumat salah dan maklumat palsu.

“Usaha ini terdiri daripada sumber yang direka untuk membantu orang berfikir secara kritikal dan berkongsi secara bertanggungjawab, serta membantu mereka untuk lebih memahami dan lebih mudah mengawal apa yang mereka lihat di media sosial, untuk bekerjasama dengan pihak pihak ketiga yang memeriksa data dengan pantas untuk mengatasi maklumat yang salah,” katanya.

Beliau berkata kerajaan menyedari bahawa penyedia media sosial telah melakukan banyak kerja pada kandungan yang dijana pengguna (UGC) untuk menentang pornografi kanak-kanak, keganasan dan ucapan kebencian.

“Cabaran sekarang adalah untuk menangani kepelbagaian dalam kandungan UGC yang akan memasukkan konteks tempatan untuk setiap negara yang mempunyai kebimbangannya sendiri,” katanya pada majlis pembukaan pejabat baru Facebook di Q Sentral di sini hari ini.

Pembukaan pejabat itu disempurnakan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Gobind berkata walaupun terdapat beberapa bentuk pengiktirafan terhadap keperluan untuk menangani ucapan kebencian dengan segera, terdapat juga bentuk ekspresi lain yang boleh menimbulkan ancaman kepada kestabilan, keharmonian dan keselamatan negara.

“Aliran maklumat bebas boleh menjadi sesuatu yang baik tetapi ia juga boleh disalah gunakan,” katanya.

Beliau berkata ia adalah baik apabila digunakan untuk menghubungkan orang dan masyarakat untuk menjadi lebih baik tetapi malangnya, ia juga boleh digunakan untuk menghasut kebencian, keganasan dan menyebarkan berita palsu dan maklumat salah.

“Kementerian saya memainkan peranan utama … dalam memastikan semua orang boleh menggunakan platform media sosial dengan selamat dan bertanggungjawab, tetapi itu lebih mudah untuk diucapkan daripada dilakukan,” katanya.

Gobind berkata kementeriannya juga berharap untuk bekerja lebih rapat dengan Facebook, khususnya dalam bidang Penguatkuasaan Piawaian Komuniti.

Sementara itu, Gobind berharap Facebook akan terus meneroka peluang untuk bekerjasama dengan usahawan tempatan dan masyarakat untuk mewujudkan dunia yang lebih bersambung.

Beliau berkata kehadiran dan komitmen yang dipertingkatkan di Malaysia, seperti yang dibuktikan oleh pejabat baharu yang berkembang di sini, adalah langkah utama ke arah membantu meningkatkan kemahiran digital perusahaan kecil dan sederhana (SME) Malaysia, memperkasakan mereka untuk mengembangkan perniagaan dan berhubung dengan seluruh dunia melalui pendidikan, pandangan dan peralatan untuk berjaya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda