Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih Terap Patriotisme, Anti Rasuah

By 31 Ogos 2019Tiada komen3 minit bacaan

Foto: Ihsan Bernama

PUTRAJAYA, 31 Ogos (Malaysiaaktif) – Patriotisme, perjuangan, jati diri anak bangsa dan benci rasuah digarapkan dalam sambutan Hari Kebangsaan 2019 sebagai aspirasi untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang bersih, cekap dan amanah.

Bertemakan Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih, acara kemuncak sambutan iaitu perarakan dan perbarisan yang berlangsung di Putrajaya, menampilkan empat komponen bagi mendokong aspirasi itu iaitu kenegaraan; ketenteraman awam; keselamatan negara dan Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih.

Juga istimewa pada sambutan kali ini apabila Yang di-Pertuan Agong baharu Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke acara tersebut, yang pertama bagi Seri Paduka mencemar duli ke sambutan hari kebangsaan sejak ditabalkan pada 30 Julai.

Disaksikan jutaan rakyat melalui kehadiran orang ramai di Dataran Putrajaya serta tontonan siaran langsung di kaca televisyen dan laman media sosial, kehadiran pengunjung juga diraikan oleh 2,120 pelajar sekolah yang melakukan pergerakan formasi grafik seawal 6.30 pagi.

Sejurus keberangkatan tiba Sultan Abdullah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Dataran Putrajaya, acara dimulakan dengan nyanyian lagu keramat Negaraku diringi acara menaikkan Jalur Gemilang.

Turut hadir menyaksikan acara perbarisan dan perarakan Hari Kebangsaan 2019 itu ialah Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, menteri-menteri kabinet termasuk Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo serta perwakilan asing.

Dr Mahathir memandu sendiri kereta Proton Saga model baharu berwarna merah ke acara tersebut.

Mendahului acara sambutan sempena ulang tahun kemerdekaan ke-62 itu ialah nyanyian lagu Negaraku seiring dengan acara menaikkan Jalur Gemilang, disusuli nyanyian lagu Malaysia Bersih dan diikuti bacaan ikrar Rukun Negara.

Juga kedengaran ialah tembakan kehormatan 14 das, simbolik kepada 14 negeri di Malaysia, dilaksanakan 41 Bateri Istiadat Rejimen Artileri Diraja ketika lagu Negaraku berkemundang.

Bacaan ikrar Rukun Negara tahun ini dipimpin Ketua Penolong Kanan Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Zuhairie Abu Bakar dan diiringi 62 pembaca ikrar yang terdiri daripada pelbagai latar belakang seperti guru dan pelajar; penjawat awam serta pekerja sektor korporat dan syarikat berkaitan kerajaan.

Usai lafaz ikrar, laungan keramat ‘Merdeka’ sebanyak tujuh kali bergema di Putrajaya.

Hadirin dipersembahkan dengan persembahan khas Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih yang menonjolkan segmen berteraskan Wawasan 2020, anai-anai atau kejelikan rasuah, kebangkitan Harimau dan Malaysia Bersih.

Mendahului segmen kenegaraan ialah perarakan kontinjen pembawa bendera besar bersaiz 80 kaki x 40 kaki oleh 60 pegawai kadet Akademi Latihan Ketenteraan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan 20 kadet inspektor dari Pusat Latihan Polis Diraja Malaysia.

Ia disusuli dengan perarakan 330 pembawa Jalur Gemilang dan 670 pembawa bendera negeri serta bendera berwarna.

Perarakan turut dimeriahkan dengan Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang yang diketuai Ketua Pengarah Penerangan, Roselindawati Abdul Rahman yang melibatkan 133 peserta dan 30 buah motosikal berkuasa tinggi Honda Goldwing, 20 kenderaan agensi kerajaan serta 15 buah motosikal pengiring Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi menyemarakkan kibaran bendera Malaysia.

Perarakan kali ini turut diserikan dengan penyertaan tiga belon gergasi karakter animasi iaitu Ejen Ali, Didi dan Yaya serta pelbagai maskot animasi Malaysia.

Senada dengan tema Sayangi Malaysia: Malaysia Bersih, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menampilkan kontinjen kereta berhias, pasukan bermotorsikal berkuasa tinggi berpakaian watak siri animasi Kapten MACC atau ‘Malaysian Anti Corruption Commission’. — BERNAMA

Tinggalkan komen anda