Skip to main content
Berita Sabah & LabuanBerita TempatanSabah

SMK SANZAC Anjur Hari Kebudayaan Perancis Kali Ke-2

By 7 September 2019Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Laporan/foto: Idris Sani Saberun/ SMK SANZAC (Kota Kinabalu)

KOTA KINABALU, 7 Sept (Malaysiaaktif) – Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) SANZAC mengadakan Hari Kebudayaan Perancis Kali Ke-2, bertempat di Dewan Tertutup SMK SANZAC di sini, pada Jumaat.

Menurut Guru Bahasa Perancis SMK SANZAC, Nur Aini Sainin, program tersebut diadakan bersempena dengan lawatan wakil Kedutaan Perancis, Roland Husson ke ibu negeri bermula 5 hingga 8 September 2019.

Roland (lima dari kiri) tertarik dengan kreativiti pelajar yang mengambil bahagian pada pemeran Bahasa Perancis

Roland (lima dari kiri) tertarik dengan kreativiti pelajar yang mengambil bahagian pada pameran Bahasa Perancis

Sepanjang lawatan Roland ke SMK SANZAC, beliau dihidangkan dengan pelbagai acara daripada murid-murid yang mengikuti kelas Bahasa Perancis, antaranya ialah Pertandingan Teater, Pembentangan Skuad “Caring Hearts, Cleaner Society” SMK SANZAC dan sesi ramah mesra Roland bersama murid-murid yang telah dikendalikan menggunakan Bahasa Perancis.

Selain daripada itu Roland juga turut dibawa melawat ke Blok bersejarah ANZAC dan Tugu ANZAC yang menjadi mercu penubuhan SMK SANZAC sejak 1969.

Sebahagian pelajar yang melakonkan babak Cinderella menggunakan Bahasa Perancis.

Sebahagian pelajar yang melakonkan babak Cinderella pada pertandingan teater bahasa Perancis.

Pada sebelah petang pula, Roland mengetuai rombongan 23 orang murid mengadakan lawatan pembelajaran ke kapal ‘Race for Water’ di jeti Pacific Sutera bagi memberi pendedahan kepada murid-murid tentang ekspedisi lima tahun mengelilingi dunia kapal ‘Race For Water’, yang bermatlamatkan pemuliharaan lautan, peralihan tenaga, sains dan pendidikan.

Menurut Aini, semasa lawatan tersebut murid-murid telah diberi penerangan tentang fungsi kapal yang mana sumber tenaga untuk menggerakkan kapal tersebut dijana menggunakan tiga sumber tenaga boleh diperbaharui iaitu sumber tenaga angin, tenaga solar dan tenaga air (hidrogen).

Roland (kanan) dan para pelajar tekun mendengar penerangan daripada anak kapal bot Race For Water.

Roland (kanan) dan para pelajar tekun mendengar penerangan daripada anak kapal Race For Water.

Penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui ini dapat mengelakkan pembebasan gas karbon dioksida yang mana ia merupakan satu-satunya kapal kecil di dunia yang bebas daripada penggunaan bahan api fosil.

Beliau berharap penganjuran aktiviti sebegini akan membantu meningkatkan keyakinan murid-murid yang mengikuti kelas Bahasa Perancis di SMK SANZAC  untuk bertutur serta mendalami bahasa tersebut selain meningkatkan pengetahuan dan kesedaran menjaga dan menyayangi alam sekitar.

Roland (lima dari kiri) merakamkan gambar kenangan bersama-sama Dr Shirley (empat dari kiri) dan para pelajar yang mengikuti program lawatan sambil belajar ke bot Race For Water.

Roland (lima dari kiri) merakamkan gambar kenangan bersama-sama Dr Shirley (empat dari kiri) dan para pelajar yang mengikuti program lawatan sambil belajar kapal ‘Race For Water’.

Turut menyertai lawatan pembelajaran tersebut ialah Pengetua Cemerlang JUSA C SMK SANZAC, Dr Shirley Tay Siew Hong; YDP PIBG SMK SANZAC, Janis Abdullah; Ahli Jawatankuasa PIBG, Nur Syafiqah Sandra Abdullah; Penolong Kanan Kokurikulum, Sapri Lakim; Penolong Kanan Petang, Ednan Muyong dan Ketua Bidang Bahasa, Mohd Othman Yunus.

ED

Tinggalkan komen anda