Skip to main content
Berita SelatanBerita TempatanHomePutrajaya

Program Kembara Digital Malaysia di Kuala Pilah Sabtu Ini

By 20 November 2019Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 20 Nov (Malaysiaaktif) – Program Kembara Digital Malaysia (KDM) yang akan berlangsung selama dua hari bermula Sabtu ini di Stadium Mini Kuala Pilah, akan mengetengahkan kepentingan internet jalur lebar dan penggunaan teknologi digital kepada pembangunan ekonomi negara

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (KKMM) Eddin Syazlee Shith berkata program KDM itu juga akan memperkasakan masyarakat untuk menjadi pengguna yang bijak dan berhemah dalam penggunaan teknologi komunikasi.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Kuala Pilah berkata program KDM ini melibatkan kerjasama antara kerajaan dan agensi peringkat Persekutuan dan Negeri, badan-badan bukan kerajaan serta agensi swasta termasuk syarikat telekomunikasi.

“Program ini dilaksanakan dalam bentuk karnival selama dua hari menggunakan pendekatan menyatukan beberapa program utama di bawah KKMM seperti e-Usahawan, YouCanDuit, Caring Bridge, Digital Lifestyle Malaysia, Malaysia Inklusif Negara Digital (MINDA), Ekspresi Digital dan sebagainya.

“KDM juga membuka ruang kepada rakyat untuk menyertai program pembangunan kapasiti yang dilaksanakan oleh kementerian dengan menyasarkan pengunjung yang terdiri daripada pelajar sekolah, institusi pengajian tinggi, golongan belia dan orang awam,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Tambahnya, program utama di bawah KKMM, pengisian program yang diadakan sepanjang berlangsungnya program ini termasuk aktiviti pameran berkaitan aplikasi teknologi digital, kerjaya digital, ekonomi digital, mycribbooking, demonstrasi pertanian dan penternakan digital, demonstrasi dan pandu uji dron, ceramah penggunaan aplikasi teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) seperti e-Pembelajaran, e-Dagang dan lain-lain.

Eddin Syazlee berkata program ini memfokuskan kepada tujuh bidang utama antaranya Digital Memudahkan Kehidupan iaitu menggalakkan penggunaan akses digital melalui promosi dan manfaat yang diperoleh; Digital Memperluas Perniagaan iaitu menawarkan kemudahan infrastruktur dan teknologi melalui akses digital untuk meningkatkan pendapatan secara lebih meluas.

“Digital Meningkatkan Pendapatan iaitu membuka peluang pekerjaan atau perniagaan baharu kepada belia melalui perniagaan dalam talian yang secara tidak langsung dapat menggalakkan orang ramai untuk terlibat sama dalam ekonomi digital serta Digital Memperkasakan Kerjaya iaitu memberi pendedahan supaya bersiap sedia menghadapi pelbagai cabaran dalam dunia kerjaya,” katanya.

Program KDM juga memberi ruang kepada Industri Kecil Sederhana (IKS) tempatan di Kuala Pilah untuk memasarkan produk mereka sepanjang dua hari ini, katanya.

Selain itu, turut diadakan pertandingan Mobile Legends, E-Sport FIFA 20, pemeriksaan kesihatan dan pergigian percuma serta persembahan daripada artis tempatan seperti Amy Search, Ito dan iamNEETA. Maklumat lanjut berkenaan program ini boleh diperoleh menerusi Facebook dan Instagram Kembara Digital Malaysia.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda