Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pandemik COVID-19 Beri Kesan kepada Pasaran Getah – MARGMA

By 16 Mac 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 16 Mac (Malaysiaaktif) РPasaran getah Malaysia berkemungkinan meneruskan momentum aliran menurun minggu depan kerana perisytiharan pandemik COVID-19 oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Khamis lepas menyebabkan tinjauan negatif untuk pasaran global.

Menggambarkan situasi semasa sebagai “sangat tidak menentu”,¬†Presiden Persatuan¬†Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA)¬†Denis Low berkata¬†dalam keadaan yang sentiasa berubah, sememangnya sudah dijangka bahawa permintaan komoditi¬†dan harga komoditi akan terjejas teruk.

“Oleh itu, pasaran getah tempatan dijangka kekal lemah dalam minggu yang akan datang, dan ia mungkin akan menjadi lebih rendah,” katanya kepada Bernama.

Sepanjang minggu lepas, pasaran getah Malaysia telah didagangkan bercampur-campur ke tahap rendah, ditambah dengan tekanan harga minyak mentah yang menjunam jatuh dan kebimbangan COVID-19 yang semakin meningkat berikutan perisytiharan pandemik WHO.

Isnin lepas, harga fizikal rujukan Lembaga Getah Malaysia (MRB) bagi gred tayar SMR 20 turun kepada 515.50 sen sekilogram, paras terendah sejak Disember 2018 selepas harga minyak mentah dunia jatuh sebanyak serendah 30 peratus berikutan perang harga dicetuskan oleh Arab Saudi terhadap Rusia.

Low berkata pengeluar getah harus bersiap sedia untuk menghadapi keadaan yang paling teruk.

“Bagaimanapun, penyelamat dalam keadaan ini ialah lateks pukal yang¬†akan melihat beberapa permintaan disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk sarung tangan getah perubatan dalam persekitaran¬†COVID-19 yang melanda di seluruh dunia,” katanya.

Dari asas Jumaat ke Jumaat, harga rujukan fizikal Lembaga Getah Malaysia (LGM) bagi gred tayar SMR 20 susut 10.0 sen kepada 527.5 sen sekilogram, manakala lateks pukal merosot 11.5 sen kepada 437.0 sen sekilogram.

Pada 5 petang, harga rujukan fizikal LGM bagi SMR 20 menokok 2.5 sen kepada 539.0 sen sekilogram, manakala lateks pukal merosot 12.5 sen kepada 435.5 sen sekilogram pada minggu sebelumnya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda