Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

TNB Agih Zakat RM4.32 Juta Sepanjang Ramadan

By 23 Mei 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 23 Mei (Malaysiaaktif) – Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengagihkan wang zakat berjumlah RM4.325 juta kepada 21,000 orang fakir miskin, warga emas, orang kurang upaya (OKU), anak yatim serta golongan B40 yang terkesan susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

TNB berkata bantuan zakat itu diagihkan secara terus oleh warganya secara berperingkat sejak awal Ramadan, dengan sasaran penerima ialah mereka yang tinggal di kawasan berhampiran lokasi operasi TNB di seluruh Semenanjung serta Sabah.

“Inisiatif ini melibatkan warga kerja kami turun padang ke segenap pelusuk negeri, menziarahi dan menyantuni golongan yang kurang bernasib baik,” kata Ketua Pegawai Korporat TNB, Datuk Wira Roslan Ab Rahman dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata menerusi penglibatan warga kerja TNB ini, keseluruhan jumlah wang zakat itu telah diagihkan dan pihaknya berharap amalan ini dapat mengukuhkan rasa sentiasa bersyukur, prihatin dan berkongsi rezeki bersama masyarakat.

“Semoga usaha murni kami memperoleh keberkatan di bulan yang mulia ini. Kami juga berharap, sedikit sebanyak ia dapat memberi kegembiraan kepada mereka yang dihimpit kesukaran, lebih-lebih lagi menjelang Aidilfitri,” katanya.

TNB berkata bantuan zakat yang diagihkan adalah dalam bentuk wang saku dan barang keperluan harian yang amat diperlukan memandangkan kebanyakan penerima hilang punca pendapatan apabila terpaksa mematuhi perintah PKP untuk mengelakkan penularan wabak COVID-19.

Selain menyantuni kalangan beragama Islam yang terjejas, sebahagian penerima manfaat wakalah turut melibatkan masyarakat bukan Islam yang layak, menurut TNB.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda