Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Ekspatriat Pengurusan Tertinggi Kini Dibenar Masuk Malaysia

By 19 Jun 2020Tiada komen3 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 19 Jun (Malaysiaaktif) – Kerajaan kini membenarkan ekspatriat melibatkan pengurusan tertinggi masuk ke Malaysia tanpa perlu memohon kebenaran Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata mereka perlu menjalani ujian saringan COVID-19 di negara asal sebelum berlepas ke Malaysia atau menjalani saringan sejurus tiba di pintu masuk negara.

‚ÄúEkspatriat ini adalah daripada Kategori EP1, Professional Visit Pass dan Residen Pass Talent yang melibatkan pengurusan tertinggi seperti pengarah urusan syarikat,‚ÄĚ katanya pada¬†sidang media harian¬†Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini, hari ini.

Ismail Sabri menjelaskan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang memperhalusi senarai negara Zon Hijau, dan individu yang datang dari negara berkenaan tidak perlu menjalani proses kuarantin wajib 14 hari.

Namun, beliau berkata mereka perlu memuat turun dan menggunakan Aplikasi MySejahtera untuk proses pemantauan.

‚ÄúBagi mereka yang berada di negara bukan Zon Hijau, mereka perlu menjalani kuarantin di rumah selama 14 hari. Bagi ekspatriat Kategori EP2 dan EP3 pula, Jabatan Imigresen Malaysia sedang membuat pertimbangan bagi proses kemasukan semula ke Malaysia,‚ÄĚ katanya.

Ismail Sabri berkata bagi pakar teknikal asing yang diperlukan untuk kerja-kerja membaiki mesin, kapal dan lain-lain, mereka perlu memohon Pas Lawatan Profesional melalui Bahagian Khidmat Ekspatriat (ESD) secara dalam talian terlebih dahulu.

‚ÄúMereka perlu menjalani saringan COVID-19 di negara asal ataupun di pintu masuk negara dan memuat turun aplikasi MySejahtera untuk proses pemantauan. Bagi mereka dari Zon Hijau, mereka tidak perlu menjalani proses kuarantin wajib 14 hari,‚ÄĚ katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata kerajaan juga bersetuju untuk membenarkan warga Singapura (menetap di Singapura sahaja) dan warga Brunei (menetap di Brunei sahaja) memasuki pintu sempadan negara tanpa perlu membuat permohonan kepada JIM serta tidak perlu menjalani saringan COVID-19 dan kuarantin di rumah.

Tegasnya, kebenaran itu tertakluk kepada kelonggaran sama diberikan kepada rakyat Malaysia oleh kerajaan Singapura dan Brunei (dasar timbal balik) serta perbincangan lanjut Kementerian Luar bersama rakan sejawatnya.

Mengenai pelawat asing bagi tujuan pelancongan kesihatan, Ismail  Sabri berkata mereka perlu melalui KKM dan mendaftar dengan Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) serta menjalani saringan COVID-19 di negara asal atau setibanya di Malaysia.

‚ÄúMereka tidak perlu dikuarantin wajib dan perlu dibawa terus ke hospital. Mereka juga dibenarkan untuk membawa seorang penjaga bersama dan perlu memuat turun aplikasi MySejahtera,‚ÄĚ katanya.

Ismail Sabri berkata bagi pelajar antarabangsa yang belajar di institut pengajian tinggi awam, swasta dan sekolah antarabangsa di negara ini, kerajaan akan merujuk kepada senarai pelajar Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pendidikan Malaysia bagi tujuan pengesahan.

Pelajar berkenaan, tegas beliau, perlu membuat saringan COVID-19 di negara asal ataupun sejurus tiba di pintu masuk negara dan mereka perlu menjalani proses kuarantin wajib 14 hari di kediaman mereka serta memuat turun aplikasi MySejahtera.

Ismail Sabri berkata bagi pelajar yang ingin menyambung pengajian ke luar negara, mereka tidak perlu mengemukakan permohonan kepada JIM tetapi hanya perlu mengemukakan bukti pendaftaran pengajian di kaunter imigresen di lapangan terbang.

‚ÄúBagi rakyat Malaysia yang mempunyai keperluan untuk ke luar negara atas urusan kecemasan ataupun perniagaan, mereka perlu mengemukakan bukti dokumentasi kepada pegawai imigresen di lapangan terbang,‚ÄĚ katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda