Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pengambilan Pekerja Asing Dibeku Hingga Akhir Tahun

By 23 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Datuk Seri M Saravanan

PUTRAJAYA, 23 Jun (Malaysiaaktif) – Pengambilan pekerja asing dalam semua sektor dibekukan hingga hujung tahun ini dengan peluang pekerjaan kini diutamakan kepada penduduk tempatan, kata Menteri Sumber manusia, Datuk Seri M. Saravanan.

“Kita tidak akan membenarkan pengambilan pekerja asing sehingga akhir tahun ini. Mereka (pekerja asing) boleh datang sebagai pelancong jika dibenarkan,”  katanya pada sidang media selepas melancarkan Inisiatif Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRDF) di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA), di sini semalam.

Ketika ini, beliau berkata terdapat kira-kira dua juta pekerja asing di negara ini.

“Kami berusaha mengurangkan pekerja asing selain memberi keutamaan kepada penduduk tempatan untuk mendapatkan pekerjaan,”  katanya.

Saravanan berkata kementeriannya akan menilai semula langkah tersebut menjelang akhir tahun sekiranya ia dapat membantu rakyat negara ini.

Beliau dalam pada itu berharap pencari kerja menerima peluang pekerjaan yang ada bagi memastikan negara tidak perlu bergantung kepada pekerja asing.

“Jangan fikir hendak tunggu kerja yang sesuai kerana mungkin kerja yang sesuai tidak akan wujud dalam masa terdekat,” katanya.

— BERNAMA

 

Tinggalkan komen anda