Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

COVID-19: 13 Kes Baharu Direkodkan

By 30 Julai 2020Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Infografik KKM

PUTRAJAYA, 30 Jul (Malaysiaaktif) –¬†Sejumlah 13 kes baharu dilaporkan semalam,¬†menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia kini sebanyak 8,956 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada 13 kes baharu itu, lapan kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara melibatkan empat rakyat Malaysia dan empat bukan warganegara yang dibenarkan masuk ke Malaysia.

Beliau menjelaskan kes import itu dari United Kingdom (dua kes di Kuala Lumpur), India (dua kes di Kuala Lumpur), Filipina (satu kes di Kuala Lumpur), Pakistan (satu kes di Kuala Lumpur), Gambia dan Ukraine masing-masing satu kes di Selangor.

‚ÄúOleh itu,¬†jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 220 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan,‚ÄĚ katanya dalam kenyataan mengenai situasi semasa COVID-19, di sini.

Dr Noor Hisham berkata daripada lima kes penularan di dalam negara, ia melibatkan tiga kes dalam kalangan warganegara, iaitu di Johor yang berkaitan satu kes saringan di tempat kerja, di Sarawak (satu kes Kluster Sentosa) dan Sabah (satu kes saringan bergejala di Hospital Queen Elizabeth).

Dua kes di kalangan bukan warganegara melibatkan satu kes Kluster Mambong di Sarawak dan satu kes saringan pendatang tanpa izin di Perlis.

Selain itu, beliau memaklumkan terdapat lima kes pulih, menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya sebanyak 8,612 kes atau 96.2 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Hanya dua kes positif sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan hari ini, justeru jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 sehingga ini kekal 124 kes, katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda