Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Kes Baharu Melonjak 182, 181 Penularan Tempatan

By 12 September 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Infografik KKM

PUTRAJAYA, 12 Sep (Malaysiaaktif) РKes baharu COVID-19 kembali melonjak ke tiga angka apabila mencatat 182 kes melibatkan 181 penularan tempatan serta satu kes import, iaitu tertinggi dalam beberapa bulan selepas mencatat 100 kes, Selasa lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada jumlah penularan tempatan, 90 adalah warganegara manakala 91 bukan warganegara.

“Satu kes import dilaporkan di negeri Selangor, melibatkan seorang warganegara Filipina,” katanya dalam kenyataan berhubung perkembangan COVID-19, semalam.

Dr Noor Hisham berkata jumlah kes baharu itu menjadikan jumlah kes positif di Malaysia sebanyak 9,810 kes dengan kes aktif kebolehjangkitan adalah 501 kes.

Sementara itu, katanya terdapat 14 kes yang telah pulih serta tiada pertambahan kematian menjadikannya jumlah keseluruhan kematian akibat pandemik itu kekal 128.

Beliau berkata sehingga kini terdapat sembilan kes positif yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), termasuk lima kes memerlukan bantuan pernafasan.

Mengenai tiga kluster aktif, Dr Noor Hisham berkata Kluster Benteng LD, Sabah mencatatkan 167 kes baharu dengan jumlah keseluruhan kes dalam kluster itu kini ialah 250 kes.

“Semua kes baharu¬†dicatatkan di Tawau dan daripada jumlah ini 76 kes adalah warganegara¬†iaitu 70 kes adalah banduan penjara dan enam kes melibatkan orang awam yang dikesan melalui saringan kontak rapat.

“Sementara baki 91 kes ialah bukan warganegara melibatkan negara Filipina (61 kes) dan Indonesia (30 kes),” katanya.

Bagi Kluster Sungai di Kedah pula, terdapat pertambahan 11 kes semalam menjadikan keseluruhan 50 kes positif dalam kluster tersebut.

Bagi Kluster Telaga pula, tiga kes baharu dikesan menjadikan jumlah keseluruhan kes dalam kluster itu ialah 16 kes.

Dr Noor Hisham menambah situasi semasa kluster-kluster dan kawasan dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

“Setakat ini, pelaksanaannya berjalan lancar dan kerjasama masyarakat setempat adalah amat baik,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda