Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Malaysia Mahu Tanggungjawab, Beban Sama Rata Dikongsi Tangani Isu Rohingya

By 15 November 2020Tiada komen1 minit bacaan

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 15 Nov (Malaysiaaktif) – Malaysia mahu tanggungjawab dan beban berhubung Rohingya dikongsi sama rata bagi mengatasi isu itu, sebagaimana digariskan Global Compact on Refugees (GCR),  memandangkan kemampuan dan sumber semakin terhad, diburukkan lagi dengan penularan COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Sidang Kemuncak ASEAN-Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke-11 hari ini berkata Malaysia tidak lagi berupaya menerima lebih ramai pelarian, kesan krisis di Rakhine, Myanmar itu terus mempengaruhi negara di rantau ini, termasuk Malaysia.

Perhimpunan Agung PBB menerima pakai GCR pada 17 Disember 2018, selepas dua tahun  rundingan, diterajui Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR).

Ia merangkumi kerangka kerja mengenai pembahagian tanggungjawab sama rata, memandangkan penyelesaian yang mampan tidak dapat dicapai tanpa kerjasama antarabangsa.

Mengenai perjuangan Palestin, Muhyiddin berkata kedudukan Malaysia dalam perkara ini tetap konsisten dan tidak berubah.

“Malaysia gesa PBB dan masyarakat antarabangsa untuk lebih mempertimbangkan dan melaksanakan langkah-langkah konkrit bagi meringankan penderitaan rakyat Palestin yang tertindas,” katanya.

Sidang Kemuncak ASEAN-PBB ke-11 diadakan pada hari terakhir Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 turut disertai Setiausaha Agung PBB António Guterres.

Muhyiddin mengetuai delegasi Malaysia pada sidang kemuncak dwitahunan itu dari Kuala Lumpur.

Dihoskan Perdana Menteri Vietnam Nguyen Xuan Phuc selaku Pengerusi ASEAN 2020.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda