Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Tidak Semua Kawasan di Sekitar Bandar Raya Sesuai untuk Berniaga – Annuar

By 15 November 2020Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Facebook Annuar Musa

PUTRAJAYA, 15 Nov (Malaysiaaktif) – Walaupun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberi kelonggaran kepada orang ramai untuk membuka gerai atau perniagaan secara kecil-kecilan di bandar raya yang kini dilabel sebagai “wilayah bebas berniaga”, namun tidak semua tempat sesuai untuk dijadikan tapak berniaga.

Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa berkata penjaja masih perlu membuat rundingan dengan dengan pihak Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) untuk makluman dan rekod data Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Beliau berkata memang ada kawasan yang sesuai dan boleh digunakan sebagai tempat berniaga secara percuma, tetapi DBKL perlu sentiasa mengawalnya, dan tapak berniaga perlu disusun dengan teratur.

“Saya gembira sejak pengumuman Kuala Lumpur akan menjadi wilayah bebas berniaga, ia mendapat sambutan yang menggalakkan, malah kita diberitahu penjaja dari luar wilayah juga datang, dan kita tidak terlalu bertegas soal itu asalkan beri kerjasama dengan MPP serta DBKL,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis Penyerahan Surat Tawaran Lesen Penjaja di tapak Penjaja di Desa Pandan di sini hari ini.

Annuar berkata penjaja juga dinasihatkan untuk mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi mengawal jangkitan COVID-19.

“Kita sedia maklum kawasan Lembah Klang mempunyai kes yang tinggi dan jika tidak dikawal, ia boleh melonjakkan kes jangkitan dan jika keadaan itu tidak terkawal, perniagaan juga perlu ditutup dan semua tidak boleh berniaga.

“Dalam sistem DBKL, jika berlaku pelanggaran SOP, amaran peringkat pertama, kedua akan dikeluarkan dan seterusnya penutupan serta-merta, jangan andaikan tidak ada pengawasan dan kawalan oleh pihak DBKL, malah kawalan akan diperketatkan,” katanya.

Pada majlis itu, 51 penjaja di kawasan berkenaan telah diberikan surat tawaran lesen oleh DBKL.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda