Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pasaran Tunjuk Reaksi Neutral Selepas Belanjawan 2021 Peringkat Dasar Diluluskan

By 28 November 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 28 Nov (Malaysiaaktif) – Rang Undang-undang Perbekalan 2021 (Belanjawan 2021) bernilai RM322.5 bilion peringkat dasar yang diluluskan oleh Parlimen pada Khamis, telah menerima reaksi neutral dalam kalangan peserta pasaran, kata seorang penganalisis.

Pengarah Urusan Affin Hwang Asset Management Bhd Teng Chee Wai berkata pasaran akan terus memantau unjuran pendapatan sementara menantikan cadangan belanjawan itu diluluskan parlimen.

“Kerajaan mungkin mencari cara lain untuk mengumpul pendapatan bagi mengekalkan peruntukan belanjawan sementara syarikat terpaksa berusaha keras di celah-celah kelembapan ekonomi.

“Namun, apa yang kita maklum, apa yang dilakukan Belanjawan 2021 ialah berbelanja untuk segmen rakyat yang amat memerlukan,” kata beliau dalam webinar “The Trend | 2020 Market Review & Outlook’ di sini hari ini.

Menurut laporan Tinjauan Ekonomi 2021, pendapatan kerajaan dijangka mencecah RM236.9 bilion atau 15.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun hadapan.

Unjuran yang tinggi ini berdasarkan kepada jangkaan peningkatan kutipan hasil cukai kepada RM174.4 bilion dan hasil bukan cukai sebanyak RM62.5 bilion.

Teng berkata kegagalan untuk meluluskan peruntukan berkenaan mungkin boleh menyebabkan pasaran diselubungi oleh sentimen berisiko.

Beliau berkata kelulusan belanjawan amat penting untuk pelabur dalam memastikan pertumbuhan ekonomi yang kini sedang dalam pemulihan.

“Ia akan menyediakan ruang yang lebih luas untuk pelabur melabur dengan banyak,” katanya dan bagi pihak peserta pasaran lain, beliau berharap kerajaan akan mengembangkan agenda yang lebih strategik untuk membantu pemulihan ekonomi daripada pandemik COVID-19 dan terus mempertahankan Malaysia sebagai negara pilihan pelabur.

Pada Khamis, pasaran memberikan tindak balas positif selepas Belanjawan 2021 diluluskan dengan ringgit mengakhiri urus niaga lebih tinggi dalam tempoh hampir 11 bulan berbanding dolar AS manakala di Bursa Malaysia, indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) mengukuh 14.53 mata pada 1,612.11 berbanding 1,597.58 ketika ditutup petang Rabu.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda