Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

KKMM Komited Perkasa Semula Industri Kreatif Terjejas Akibat COVID-19 – Saifuddin

By 16 Disember 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Facebook Saifuddin Abdullah

PUTRAJAYA, 16 Dis (Malaysiaaktif) – Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) akan sentiasa menyokong segala usaha dan inisiatif memperkasakan semula industri kreatif yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Justeru, Menterinya Datuk Saifuddin Abdullah berkata setiap penggiat industri harus bijak untuk mengambil peluang daripada sokongan yang diberikan oleh pihak kementerian dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) bagi memajukan industri kreatif dan perfileman negara.

“Saya berharap agar semua pihak dapat berganding bahu dalam menghasilkan karya kreatif yang berkualiti sekali gus merancakkan semula industri ini sejajar dengan matlamat kita bersama untuk ke persada antarabangsa,” katanya ketika menyempurnakan pelancaran teater dalam talian ‘Rasa’ di sini, semalam.

Teater arahan Fauziah Nawi itu merupakan teater pertama yang dipentaskan secara dalam talian berpandukan kepada norma baharu, bermula esok sehingga 22 Disember ini.

Teater yang mengangkat naskah Sasterawan Negara, Usman Awang itu merupakan terbitan Sanggar Teater Fauziah Nawi (STEFANI) dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Gagasan Transformasi Anak Seni (GTAS) dan Institut Terjemahan Buku Malaysia (ITBM).

Ia mengisahkan pertelingkahan Laksamana Hang Tuah dan Laksamana Hang Jebat atas nama kesetiaan kepada raja dan pengorbanan demi menegakkan keadilan.

Selain itu ia juga mengangkat tema mengenai kesungguhan mempertahankan agama, bangsa dan negara serta pengkhianatan yang membawa kepada penindasan anak watan.

Teater itu juga menghimpunkan naskah dan puisi daripada Sasterawan Negara, Allahyarham Datuk Usman Awang seperti Keyakinan, Kekasih, Matinya Seorang Pahlawan serta Uda dan Dara.

Teater berkenaan akan ditayangkan di platfom online www.cloudtix.co dan tiket boleh dibeli di laman web https://www.cloudtheatres.com/shows/rasa.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda